Вижте кои са уредите, които хабят най-много ток!

Най-лесният начин да намалите домакинските си разходи е да пестите от електроенергия. Потреблението на ток зависи от няколко основни фактора: мощността на електрическите уреди, времето, в което функционират и класа на енергоспестяване. Най-икономични са уредите от клас „А“ и „А+“.

Но дали знаем кои са електроуредите, които хабят най-много електроенергия и съответно са причината за големите ви месечни сметки за ток?

Специалистите са изчислили, че средното потребление на електроенергия в едно българско домакинство зависи от няколко фактора. Според тях разходът на електроенергия може да се изчисли по следния начин:
– 50% от потреблението отиват за отопление на дома
– 23% от електроенергията се харчи за затопляне на вода
– 10 % от тока използваме за осветление и за малки електроуреди
– 8% гълтат хладилниците и фризерите
– 4% харчим за готвене
– 5% от изхарчения ток са категоризирани в графата „други“

Друг важен въпрос, който несъмнено си задават повечето хора, е дали има начин да се намали употребата на уредите с най-висок разход на енергия?

Всеки домашен електроуред, независимо дали е за отопление, охлаждане или с друго предназначение, може да консумира ток по-ефективно, когато се използва правилно и разумно.

Печка

Преди да я пуснете, уверете се, че прозорците са добре затворени. Иначе рискувате цялата топлина да се изпари навън, а вие да продължите да си мръзнете. Няма нужда да оставяте печката ви да работи през нощта, след като вече сте си легнали. Вие се намирате под топлото одеяло. Освен това експерти препоръчват да се спи в хладно помещение.

Климатик

Това е друг уред, който хаби много електроенергия. Неговото потребление зависи до голяма степен от разликата между температурата навън и тази в стаята. Както в по-горния случай, много важно е да затворите всички прозорци, в противен случай отоплението или прохладата ще излязат навън, а с тях и парите ви. Поддържайте филтъра на климатика чист. Не забравяйте, че за да избегнете жегата, понякога и вентилаторът е решение. Той хаби доста по-малко електроенергия от климатика и е добре да не бързате да се отървете от него.

Електрическа кана

Това е един от най-мощните електрически уреди. Може да я замените с газов котлон. На него без много разходи може да си стоплите вода за чай.

Пералня

Съвременните домакини просто не могат да си представят ежедневието без такъв помощник като пералната машина. Някои дами дори я използват всеки ден, други пък я пускат няколко пъти седмично. Използва се електричество за затопляне на водата и за въртене на барабана, както и ако имате функция за сушене. Добре е да избирате режим, който не изисква пране с най-горещата вода. Добре е да перете повече неща наведнъж. Не е нужно да пускате пералня за няколко тениски и чорапи.

Съдомиялна

„Вие сте жена, не съдомиялна“, както се казва в една известна реклама. Тези уреди обаче хабят много електричество и увеличават значително сметките ви за ток. Тъй като процесът на измиване на съдове се извършва при доста висока температура, то електромерът се върти доста бързо. Точно както при пералнята машина. Добре е да зареждате повече чинии в миялната и така да си спестите няколко пускания. Все пак съдомиялната пък пести вода, тъй че има и още една полза от нея.

Хладилник

Въпреки че този уред хаби доста електричество, едва ли някой би си помислил да го спира или да остави настрана употребата му. Важно е обаче да го държите далеч от радиатор или пък печка. Ако се намира до тях, то консумацията на енергия ще бъде още по-голяма. Добре е върху него да не пада пряка слънчева светлина. Добре е да не държите вратата на хладилника дълго време отворена, защото така компресорът започва да работи по-интензивно и съответно да изразходва повече енергия.

В най-общ план ето какви съвети дават специалистите, за създаване на енергоефективен дом с икономична поддръжка:4

Направете добра топлоизолация на сградната обвивка;
– Инвестирайте в добре уплътнена и качествена дограма — прозорци, външни врати;
– Изберете подходяща отоплителна система;
– Трябва да имате добра вентилация;
– Системите за контрол и управление на температурата в жилището са чудесен начин да следите и регулирате разхода си на енергия;
– Преминете на енергоефективно осветление;
– Използвайте домакински електроуреди с възможно най-висок клас на енергопотребление — “A+”, “A++”, “A+++”;
– Ако имате възможност използвайте възобновяеми енергийни източници.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x