Осем ползи от това да имаш котка

Войната между стопаните на котки и кучета е ожесточена и вероятно никога няма да спре. Ако сте от хората, които имат коте или обичат котките, Mentalfloss ви дават още няколко бойни аргумента за следващия случай, в който водите разгорещен разговор с един от онези ужасни любители на кучетата.

Стопаните на котки са по-умни

Британско проучване сред хора, които имат домашни любимци, показва, че тези, които се грижат за котки са по-умни от тези с кучета. Те излизат на челно място в класацията както по коефициент на интелигентност, така и като ниво на образование. Със сигурност самият факт, че притежават котки не ги прави по-умни. Всъщност учените установяват, че по-умните хора работят повече часове на ден, а котките изискват по-малко внимание и грижи от кучетата, затова те са по-добрият избор за заетите интелектуално.

Котките вредят по-малко на околната среда

Ако сте загрижени за това колко замърсявате околната среда, по-добре е да си вземе котка. Проучване от 2009 г. установява, че ресурсите, необходими за изхранването на едно куче през целия му живот имат същия екологичен отпечатък като този на един джип Hummer. Котките като цяло ядат по-малко и повече риба, отколкото царевица и продукти с аромат на телешко, и вредите, които нанасят на околната среда са сравните с тези на един Volkswagen Golf.

Помагат в преодоляването на трудни емоционални моменти

Загубата на любим човек е много болезнена. Един от най-добрите начини за справяне с това е отглеждането на домашен любимец. Котките са се доказали като много добри помощници на хората в по-бързото преодоляване на загубата. Въпреки факта, че те са само животни, котките имат силна социална подкрепа в трудни моменти.

Помагат на мъжете да си намерят партньор

Ако сте необвързан и не можете да намерите своята паловинка, купете си котка. Британска анкета показала, че 82% от жените харесват повече мъже, които обичат животните. Още по-впечатляващото е, че 90% от необвързаните жени споделят, че намират мъжете, които имат котки, за по-привлекателни от останалите. Причината за това вероятно е възприетият стереотип, че хората, които имат котки са по-чувствителни и сериозни. Но не забравяйте, че котката е за цял живот, не само докато си намерите партньор.

Имат успокояващ ефект

Отглеждането на домашен любимец има положително влияние върху сърцето. Котките в частност понижават нивата на стреса – вероятно защото отглеждането им не изисква толкова много усилия като кучетата – и намаляват усещането за тревога. Грижите за котка имат положителен успокояващ ефект. Според едно от проучванията в тази област хората, които имат котка повече от 10 години, имат с 30% по-малка вероятност да починат от сърдечна криза или удар в сравнение с останалите хора.

Вижте още: Топ 9 на животните, които убиват най-много хора

Също толкова добра компания са, колкото кучетата

Стереотипът, че кучетата са по-привързани от котките е просто стереотип. Всъщност котките могат да бъдат толкова добри другари, колкото кучетата, особено за жените. Шведско проучване от 2003 г. установило, че котка в къщата е толкова емоционално, колкото романтичен партньор.

Те са отражение на вашата индивидуалност

Да имаш котка говори много на хората за вашата индивидуалност. Собствениците на кучета са хора на забавлението, докато тези, които отглеждат котка, са по-тихи, по-скромни и интроверти по природа.

Купете си котка и заради това

Следвайте ни в социалните медии