Кой плод е смятан за символ на безсмъртието?

Авторът на „Илиада“ и „Одисея“ Омир нарича крушите „дар от боговете“. Това се случва в 800 г. пр. Хр.

Хиляди години преди това и хиляди години след това много хора биха се съгласили с него. Вижте няколко любопитни факта за сладкия плод&

1. Крушите произлизат от западната част на днешен Китай, а в Европа са култивирани за първи път около 1000 г. пр. н.е.

2. В света има над 3000 сорта круши. Плодът е на второ място след ябълките по разпространение между овощните култури от умерения климат.

Китай е най-големият производител на круши в света с 18 млн. тона през 2014 г., следван от Аржентина, САЩ, Италия и Турция.

3. В България овощните градини с круши са малко над 1000 декара. Те са сред най-скъпите плодове на българския пазар, защото се внасят от Гърция, Турция, Македония и дори Италия.

4. Крушата е единственият плод, който доузрява най-добре, когато е откъснат от дървото. Тя ще узрее по-бързо, ако я поставите до бананите в купата за плодове.

5. Преди появата на тютюна в Европа хората пушели крушови листа.

6. Крушовото дърво се използва за направата на мебели, музикални инструменти и дърворезби. То се използва и при изработването на дървени кухненски съдове, защото не изпуска никакви оцветители или миризми в храната и е достатъчно твърдо, за да издържи на многократното минаване през миялната машина.

7. Една средна круша има около 100 калории. Крушите имат повече хранителни вещества на калория, отколкото калории на хранително вещество, което е изненадващо – предвид сладостта им.

8. Крушите са добър източник на диетични фибри, витамин С и витамин К. Те съдържат 84% вода, 15% въглехидрати и незначителни количества протеини и мазнини.

9. Те помагат за засилване на имунната система, предпазват от остеопороза и рак, подобряват храносмилането и повишават нивата на енергия. Лекарите препоръчват бебетата да бъдат захранвани с круши в прехода от кърменето към бебешката храна.

10. Китайците смятат крушата за символ на безсмъртието. Унищожаването на крушово дърво предвещава трагична или преждевременна смърт.

На китайски fen li означава едновременно „споделям круша“ и „разделям се“. Затова китайците смятат за лош късмет да споделят круша, защото това може да доведе до раздяла с любим човек или приятел.

Следвайте ни в социалните медии