Как да заменим лесно вредните храни с полезни

Всеки си мечтае за идеална фигура, но малко са тези, които са готови да се откажат от вредните си навици за да я получат.

В забързаното ежедневие и хиляди задължения, често дори пренебрегваме храната, която консумираме и не внимаваме достатъчно. Така рискуваме не само да не свалим излишните килограми, но и да навредим сериозно на здравето си.

За щастие, има лесен и ефектен начин да заменим вредните храни с полезни без да се налага да променяме изцяло начина си на хранене или да гладуваме.

Ето и някои предложения:

Вместо бял хляб, яжте черен или пълнозърнест.

Ако не сте готови да се откажете изцяло от хляба, консумирайте само пълнозърнест или черен и се уверете, че наистина е качествен, а не пълен с оцветители и консерванти.
Вместо захарни изделия, яжте мед и плодове

В случай, че не успявате да притъпите глада си за нещо сладко, хапнете плодова салата с мед. Ако искате да е наистина здравословна, не слагайте в нея шоколад или сметана.

Вместо млечни продукти с висока масленост, яжте извара

Изварата също може да бъде толкова вкусна и хранителна колкото високо масленото кисело мляко или сирене, но сто пъти по-полезна. Може да я консумирате с пълнозърнест хляб и зеленчуци.

Вместо пържени и мазни меса и картофи, хапнете печени или задушени.

Известно е, че пържената храна е една от най-тежките и вредните и не се препоръчва особено през лятото. Освен това, увеличава риска от високо кръвно налягане и първоначалното качество на продуктите се губи. Ето защо е много по-добре да си приготвите печено или задушено месо и картофи. Те са значително по-полезни и хранителни. Не прекалявайте и с подправките.

Автор: Линда Николова

Може да харесате и