fbpx

6 храни и напитки, които не трябва да употребявате преди тренировка

Времето преди тренировка е изключително важно да ви помогне да се подготвите по най-добрия начин. През това време трябва да си починете, да се хидратирате и да не приемате вредни храни. Именно правилната подготовка преди тренировка ще ви помогне да се справите по-добре.

Храната, която приемате, е от изключително значение. Тя трябва  да ви даде необходимите хранителни съставки, без да затормозява работата на вашия организъм.

Представяме ви 6 храни и напитки, които не трябва да употребявате преди тренировка, защото могат да повлияят негативно на вашите резултати.

Газирани напитки

По принцип е добре да избягвате газираните напитки. Но ако сте голям техен почитател е добре да ограничите техния прием, а преди тренировка в никакъв случай да не ги приемате. Тези напитки ви подуват и при натоварване могат да доведат до болка в стомаха. Според повечето специалисти в областта на храненето ефектът от газираните напитки намалява 1 час след техния прием, тоест не трябва по-малко от час преди тренировка да ги употребявате. Вместо тях е добре да пиете вода или фреш.

Храни, богати на фибри

Броколите, грахът, зеленият боб и много други зеленчуци са богати на фибри. Те са полезни и в никакъв случай не трябва да ги изключвате от менюто си, но трябва това да става след тренировка или достатъчно време преди нея. Богатите на фибри храни изискват повече време за храносмилане. Организмът ви използва повече кръв при храносмилането им, а когато вие тренирате се нуждаете от добро оросяване на мускулите ви, за да имате по-добри резултати. При бягането това може да доведе до болка в стомаха, която да прекрати вашата тренировка, а също така използването на повече кръв от храносмилателната система може да доведе до неприятен крамп по време на тренировка.

Нисковъглехидратни протеинови барове

Въглехидратите са горивото за вашия организъм. Тялото ви превръща въглехидратите в захар, която след това е абсорбирана от вашата кръвоносна система, достига до клетките и може да бъде използвана за енергия. Ако ядете нисковъглехидратни храни, вашето тяло ще използва протеина в мускулите ви за енергия, което ще ви попречи да увеличите мускулната си маса. Ако искате нещо малко преди тренировка, което да ви даде енергия, пробвайте с бар, който е богат на въглехидрати и протеини.

Ядки

Те също са полезни и не трябва да ги изключвате от хранителния си режим, но отново не трябва да се приемат преди тренировка. Те са богати на мазнини, които по-бавно се разграждат в организма ви. Тогава той ще използва повече кръв в храносмилателната система, а тази кръв ще ви трябва за мускулите ви. Най-добре е да ги приемате след тренировка.

Хляб

Комплексните въглехидрати, които се съдържат в хляба и някои зеленчуци, няма да ви помогнат да се изразходите докрай по време на натоварваща тренировка. Професионалните атлети препоръчват, че трябва да се употребяват храни, които са богати на обикновени въглехидрати, а не на комплексни. В допълнение може да се каже, че храните, които са богати на комплексни въглехидрати, имат и богато съдържание на фибри, които могат да доведат до дискомфорт в организма ви.

Пикантни храни

Тези храни действително ви помагат да изгаряте калории и сърцето ви работи по-добре. Но преди тренировка те могат да предизвикат голям дискомфорт в стомаха ви. Особено когато бягате, не трябва да ядете нищо пикантно, защото вероятността да ви заболи стомаха е изключително голяма. Плюс това, когато организмът ви се дехидратира след бягането, ще имате неприятно усещане в устата от лютата храна.

Източник: read4sport.com

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x