Проверете лесно дали храните са качествени

Всички знаем, че е важно да консумираме качествени храни, които да доставят необходимите вещества на организма ни, за да сме здрави.

За съжаление по магазините се продават много продукти със съмнително съдържание, които определено не носят никаква полза на тялото ни. Днес ще ви покажем няколко лесни начина как да разберете дали храните са с добро качество.

Пилешко месо

Обърнете внимание на белите ивици и дебел слой от мазнина върху пилешките гърди. Това означава, че производителите са инжектирали хормони за растеж и пилетата много бързо са надали тегло. Такова месо не е добро за вашето здраве. Цветът също е много важен – ако е жълтеникав, месото не е прясно. Трябва да е розово и да не е твърде меко.

Извара

Капнете йод върху изварата, за да проверите дали съдържа нишесте. Ако е така, петното ще стане тъмно синьо, а ако не – ще остане жълто или кафяво. Друг вариант е да оставите изварата за по-дълго време на стайна температура. Ако има растителни мазнини вътре, ще пожълтее. След този тест качествената извара може да има по-кисел вкус, но няма да промени цвета си.СметанаЗа да проверите дали сметаната съдържа растителни мазнини, сипете лъжица сметана в гореща вода. Ако е некачествена, ще се образуват бели люспи. С истинска сметана течността ще стане хомогенна.

 

Замразени плодове/зеленчуци

Проверете дали в пакета със замразени храни, има парчета лед. Ако е така, значи не са съхранявани правилно.

Мед

Сипете малко мед върху повърхност. Некачественият веднага ще се разлее, докато хубавият е сравнително гъст и се стича по бавно. Ако доловите карамелен вкус, това означава, че медът ви вече е бил затоплян. Ако пък усетите прекалена сладост, най-вероятно съдържа бяла захар.

 

Риба

Прясната риба трябва да има бистри очи, а хрилете трябва да са ярко червени. Люспите е важно да са с естествен металически блясък.МесоКогато избирате месо, го натиснете с пръст. Прясното месо трябва да бъде достатъчно еластично, за да не остане отпечатъкът ви върху него. Друг метод е да срежете парче наполовина – ако месото е тъмно, но има бели контури, означава, че неговият срок на годност е удължен с добавки.

Пресни билки

Хванете връзка магданоз, например. Ако листата клюмнат надолу, това означава, че не са свежи. Освен това, ако цветът е прекалено тъмен, а стеблата са твърде дълги, е знак, че съдържат нитрати.

Кашкавал

Може лесно да разберете дали кашкавалът съдържа растителни мазнини, ако се троши, когато го режете (това не важи за твърдите сирена като чедар и пармезан). Друг начин да проверите кашкавала е да го оставите на стайна температура за по-дълго време. Качественият продукт само ще омекне, но ако изсъхне или се появи влага върху него, по-добре не го консумирайте.

Сладолед

Оставете любимия си сладолед на стайна температура. Ако съдържа растителни мазнини, ще остане замръзнал по-дълго време. Качественият сладолед ще се разтопи в плътна кремообразна субстанция.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via