fbpx

Няколко съвета за здравословен сън

Заетостта определено не е оправдание за лоша „хигиена на съня“. Независимо по колко часа работите дневно, времето за активна почивка трябва да бъде ваш приоритет, защото именно от него зависят и професионалните ви успехи.

За целта сме ви подготвили списък с малките спънки по пътя към наистина качествен сън:

Режим

Начертайте целите си, създайте график и се старайте да го следвате всеки ден. Да, в началото със сигурност ще е трудно да си лягате два часа по-рано и да се будите по определено време, но организмът ще свикне изключително бързо с новия режим и сам ще се „превъзпита“, за да се радвате на по-здравословни сънни навици.

Ритуал

Създайте си ритуал за преди лягане, който да бъде вашата прелюдия към сладките сънища. Може да пиете чаша ароматен чай, да се посветите на любимо четиво или пък да разглеждате вдъхновяващи снимки. Идеята е да изберете занимание, което се отличава от останалите в ежедневната ви рутина. По този начин мозъкът ще запомни, че след тази активност следва сън и сам ще започне да се настройва на такава вълна.

Тренировки

Регулярната физическа активност помага на тялото да изразходва натрупания стрес, за да си легнете след това с чиста от всякакви ненужни мисли и тревоги глава. Което пък означава, че ще заспите по-бързо и ще се насладите на по-качествен сън.

Баланс

Избягвайте консумацията на кофеин, алкохол и никотин преди лягане – тези вещества доказано действат неблагоприятно на съня и гарантират, че ще се събуждате през нощта. Също така се въздържайте от обилна вечеря и консумация на тежки храни 2-3 часа преди заспиване, тъй като организмът има нужда от време да обработи храната и не е много здравословно това да става по време на сън.

Атмосфера

Създайте си точната атмосфера в спалнята. Това на първо място означава да ограничите всякакви източници на светлина в помещението, включително диодите на телевизора и телефона. Температурата на въздуха също е от особено значение – добрият сън „вирее“ най-добре на 16-19 градуса, като е добре стаята да бъде проветрена непосредствено преди лягане.

Не подценявайте матрака и възглавницата. Те трябва да бъдат анатомични, а най-добрият вариант е да имат ядро от пяна, която поддържа врата и гръбнака в правилна позиция, за да спите непробудно и да посрещате новия ден без болки и схващания.

Източник: Vesti.bg

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x