3 храни, за които смятаме, че са полезни, но всъщност не са

През последните години здравословното хранене се превърна в мода, като в магазините вече масово откриваме продукти, които са обозначени като „органични“, „с ниско съдържание на мазнини“, „без захар“, пише Тялото.бг.

Много от вариантите, които виждаме като здравословни, в действителност съдържат немалки количества калории, мазнини и захар. Понякога те могат да донесат повече вреди, отколкото ползи на здравето.

Специалисти в областта на храненето споделят информация за някои от храните, за които е препоръчително да имаме едно наум.

1. Зърнените закуски

Тези храни често се смятат за част от здравословната и балансирана закуска. Истината е, че в много от най-популярните марки, които ги произвеждат, могат да се открият много нездравословни съставки.

Ако не избираме пълнозърнестите видове, има риск от повишаване нивата на кръвната захар, вследствие на което се увеличава и синтезът на инсулина. Освен това, те са и калорични. С консумацията на една порция можем да добавим 400 калории.

2. Портокалов сок

От консумацията му можем да си набавим доза антиоксиданти, но за разлика от целия плод, в сока от него концентрацията на калории е по-голяма. Поради тази причина се покачват и нивата на кръвната захар.

Препоръчително е плодовете и зеленчуците да се консумират цели, а ако все пак решим да си направим сок от тях, трябва да избягваме да добавяме захар, като я заменим с мед.

3. Замразено кисело мляко

Обикновено то се възприема като по-здравословна алтернатива на сладоледа. В него обаче може да се съдържат и немалки количества добавени захар и мазнини. Важно е да не прекаляваме и с глазурата и други изкушаващи добавки, като шоколада.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via