11 навика, с които ще засилите метаболизма

Ако търсите начин да подобрите здравето си и да отслабнете, първото нещо, за което трябва да помислите, е как да засилите метаболизма.

 

Той влияе върху това как клетките ни се снабдяват с енергия и хранителни вещества, а нарушението му може да доведе до качване на килограми.

От Bright Side дават няколко съвета как с малко промени в ежедневните навици можем да засилим метаболизма си, за да останем здрави и слаби.

Яжте по график

Тялото ви е умно. То очаква да бъде нахранено по определено време и започва да изразходва повече енергия, защото знае, че ще я получи. Ако вие не му я дадете на време, то започва да я складира, вместо да я изразходва, защото не е сигурно кога ще има още.

Хранете се на 3-4 часа, за да подпомогнете метаболизма и да го държите работещ.

Пийте повече течности

Достатъчният прием на течности допринася за добрия метаболизъм. Когато тялото ви е лишено от вода, вие изгаряте по-малко калории.

Освен това така черният дроб се концентрира върху възстановяването на водата и не участва в изгарянето на мазнините. Ето защо трябва да пиете повече вода или чай, особено зелен.

Млечните продукти са ваши приятели

Млечните продукти съдържа много хранителни вещества, които са от съществено значение за изгарянето на мазнини и изграждането на мускулите. Например, калцият, съдържащ се в млякото и млечните продукти, играе значителна роля в обмяната на веществата.

Колкото повече калций се съдържа в мастните клетки, толкова повече мазнини ще бъдат изгорени.

Бъдете физически активни

Всяка физическа активност, било то бягане, ходене, танцуване или упражнения във фитнес залата, допринасят за по-бързия метаболизъм. Силовите упражнения са най-добрите, тъй като насърчават по-бързия растеж на мускулната тъкан.

Нашите мускули се нуждаят от енергия, дори когато сме в покой. Ето защо най-добрият начин да се ускори метаболизма са редовните упражнения.

Будете се рано

Слънчевата светлина също влияе върху метаболизма ви. Сутрешното слънце помага на тялото да регулира биологичните процеси, които зависят от промяната на деня и нощта. Това, от своя страна, е от важно значение за енергията, която тялото консумира.

 

Не режете въглехидратите

Не се доверявайте на диети, които водят до отричане на въглехидратите напълно, защото те са важни за правилно синтезиране на серотонина. Липсата на въглехидрати може да има отрицателен ефект върху мозъчната дейност, което си е стресиращо за тялото.

Да, вие ще отслабнете, но поради загуба на течности, а не на мазнини.

Забравете за снаксовете

Ако сте фен на чипса, сандвичите и сладкишите, трябва да сте наясно, че честото им похапване забавя метаболизма. Енергията, която получаваме от храната, обикновено се изразходва между 3 или 4 часа.

След това тялото започва да консумира своята енергия и да гори собствените си мазнини. Постоянното похапване на снаксове не позволява на тялото да гори мазнините.

Използвайте йодирана сол

Липсата на йод води до нарушения във функцията на щитовидната жлеза, което, от своя страна, води до напълняване. Ето защо е важно да консумирате йодирана сол. В умерени количества, разбира се.

Хранете се с органични продукти

В неорганичните продукти има много добавки, а животните са хранени с антибиотици и хормони на растежа. Растенията пък са отглеждани със синтетични минерални торове и пестициди…

Това не звучи добре, нали, но е факт за повечето неща, които консумираме. Затова започнете да се храните разумно.

Следете нивата на желязо

Недостигът на желязо води до липса на кислород в мускулите. Яжте повече месо, риба и ябълки, за да се снабдите с достатъчно количество желязо.

Спрете да се стресирате

Повечето проблеми с обмяната на веществата са свързани с нашата неспособност да се справяме със стреса. Когато сме стресирани, щитовидната жлеза забавя обмяната на веществата, което води до увеличаване на теглото.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via