Вижте причините за хроничната умора и как да се справите с тях

Човек може да се чувства уморен непрекъснато в продължение на няколко дни, седмици или месеци поради липса на сън, стрес, тревожност или лош режим на хранене.

В други случаи може причината да е медицински проблем. Според центровете за контрол и превенция на болестите в САЩ през 2019 г. около 60% от възрастните хора са имали поне едно хронично или дългосрочно състояние, а 40% имат две или повече.

В тази статия ще разгледаме причините, симптомите и лечението на човек, който се чувства уморен през цялото време.
По-долу са някои от най-честите причини, поради които човек винаги може да се чувства болен, различните симптоми и как да се отнасяме към всеки един от тях.

Тревожност

Много хора не могат да свържат тревожността с чувството за влошаване на здравословното състояние, но често тя може да накара човек да се почувства болен. Човек с тревожност може да се почувства зле или да се разболява по-често, защото неговата тревожност отслабва имунната му система.

Други симптоми на тревожност включват: изпотяване, недостиг на въздух, замайване, повишен сърдечен ритъм, треперене или чувство за студ, избягване на определени ситуации.

Нормално е хората да са притеснени понякога за нещо. Когато обаче човек се чувства разтревожен непрекъснато, е добре да се посъветва с лекаря си.

Хроничен стрес

Изпитването на стрес е напълно нормално, но непрекъснатият стрес може значително да повлияе на ума и тялото. Екстремен стрес, като този, причинен от скръб, шок или травматични преживявания, също може да повлияе на хората физически. Хората с хроничен или екстремен стрес могат да имат много различни симптоми, тъй като стресът засяга имунната и нервната система, хормоните и функционирането на сърцето. Други симптоми на хроничен стрес могат да включват: липса на енергия, храносмилателни проблеми като диария, коремни болки, гадене и запек, безсъние или затруднено заспиване, тревожност, мускулни болки или скованост, главоболие, по-чести инфекции като настинки, грип и инфекции на пикочните пътища, намалено желание за участие в социални дейности.

Липса на сън

Редовният сън е важен за психичното и физическото здраве. Когато някой е хронично лишен от сън, може да се чувства болен през цялото време. Много хронични заболявания могат да попречат на съня. Честите симптоми на хронично лишаване от сън или липсата на адекватен сън включват: сънливост през деня, обща умора, затруднена концентрация при вършенето на задачи, раздразнителност и тревожност, депресия…

Общите начини за подобряване съня включват: да зададете график за заспиване и събуждане и да се придържате към него дори в почивните дни, премахване на източниците на разсейване в спалнята като например: телефони, лаптопи и други. Избягвайте енергийни напитки и твърде много кофеин. Отпуснете се преди лягане с йога, медитация, топла вана или книга.

Лоша диета и дехидратация

Дехидратацията и недохранването или лош режим на хранене – и двете са стрес за тялото ви. Хроничната липса на подходящи хранителни вещества и вода може да предизвика много проблеми, включително: хронична умора и слабост, замайване или замаяност, затруднена концентрация, лош имунитет и удължено време за оздравяване, загуба на тегло.
Препоръките за дневен прием на вода се различават в зависимост от възрастта на човека, пола, състоянието му или заболяването. Често се казва, че повечето хора трябва да пият най-малко 6 до 8 чаши вода дневно.

Лоша хигиена

Лошата физическа хигиена, особено устната, може да причини различни симптоми, които да накарат някои хора да се чувстват болни през цялото време. Лошата хигиена прави по-лесно за бактериите да се разпространяват и развиват, което е възможно да доведе до инфекция. Кожата е естествената бариера на организма към неща, които могат да причинят инфекция като бактерии и вируси. Измиването на тялото и поддържането на дрехите и постелките чисти може да помогне да се предпазите от бактериите. Хората имат много кръвоносни съдове във венците си. Това кръвоснабдяване означава, че хроничните, нелекуваните инфекции на венците могат да се разпространят в тялото. Тежката болест на венците също е свързана с няколко медицински състояния.

Алкохол, кофеин, наркотици и лекарства

Алкохолът, кофеинът и някои лекарства е известно, че пречат на съня, което може да доведе до общо чувство на неразположение. Прекомерната или продължителна употреба на химикали, които действат като стимуланти или депресанти, може да причини някои умствени и физически промени.

Трябва да се избягват напитки, храни и лекарства с химически добавки в тях, особено вечер или преди лягане. Важно е да запомните, че кофеинът и захарта могат да имат силен ефект върху начина, по който човек се чувства.

Имунни състояния

Автоимунните състояния отслабват имунната система и улесняват развитието на инфекции, настинки и грип. Това означава, че хората с хронични имунни състояния са склонни да се чувстват болни по-често и може да отнеме повече време за възстановяването им от заболявания. Честите имунни състояния, които могат да накарат хората да се чувстват болни през цялото време, включват лупус, ХИВ, възпалително заболяване на червата, астма, артрит, алергии, диабет тип 1, множествена склероза.

Следвайте ни в социалните медии