fbpx

Вижте колко минутно недоспиване рефлектира върху концентрацията ни и вземането на правилни решения

Когато не си доспим дори и с няколко минути, това веднага се отразява на производителността на работното ни място, установиха учени, цитирани от в. „Дейли мейл“.

Учени от Чикагския университет установиха, че при недоспиване производството на алкалоида ендоканабиноид в мозъка се увеличава и в резултат нараства удоволствието от консумацията на бонбони и други вкусни, но нездравословни храни.

Недоспиването може да повлияе върху вземането на решения и контрола на импулсивното поведение. Това навежда на мисълта, че хората, които не си доспиват, са с намалена способност да устоят на изкушението да консумират нездравословни храни по тъмна доба.

Д-р Катя Казакова: Сънят с приспивателни е непълноценен за мозъка
Според изследване на специалисти от университета в Южна Флорида дори и минималното лишаване от сън рефлектира върху способността ни за концентрация и взимане на правилни решения. Поради тази причина екипът на д-р Суми Ли препоръчва на работодателите да не претоварват служителите си и да не ги задържат в офиса извън работно време.

При провеждането на изследването са ангажирани 130 души, работещи в ИТ сектора. Те е трябвало да отговорят на въпроси колко са спали, изразено в часове и минути, какво е било качеството на съня им. Те също посочвали колко често губят концентрация и допускат грешки на работното място.

Оказало се, че дори при 16 минути недоспиване се губи концентрация на следващия ден, като при това се увеличават и стресовите нива на служителите. В крайна сметка спадала и общата продуктивност на недоспалите.

Липсата на достатъчен сън е голям проблем в САЩ, припомня изданието. Една трета от американците не си доспиват и не постигат препоръчителната норма от 7-8 часов сън в денонощието. Това нанася ежегодни щети на икономиката на САЩ в размер на 411 млрд. долара.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x