fbpx

Земята е близо до кошмарно затопляне

Учени направиха мрачна прогноза за бъдещето на планетата ни. В миналото за рязко климатично затопляне е било нужно едва 2.5 пъти повече въглероден газ, отколкото е сегашното му количество в атмосферата.

Американски учени смятат, че голямото затопляне преди 52-56 милиона години е настъпило при концентрация на въглероден газ от 1000 частици на милион, пише списание Earth and Planetary Science Letters.

До момента се предполагаше, че са нужни 2000 частици на милион. Това означава, че планета Земя е по-чувствителна към увеличените концентрации въглероден диоксид. Това може да доведе до кошмарно затопляне.

Преди 52-56 милиона години около половината от въглеродния газ в атмосферата произхождал от топящ се лед. Нивото на въглеродния газ в атмосферата се повишило до 1000 частици на милион. Това повишаване предизвикало затопляне и топене на многогодишния лед.

Следователно за повишаването на средногодишните температури на Земята с 3-8 градуса Целзий били нужни едва 1000 частици на милион, а не 2000 частици на милион, както се смяташе по-рано. Казано с други думи, нашата планета е близо до по-голямо затопляне, отколкото се предполагаше досега.

Източник: fakti.bg

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x