Защо трябва да ядем череши?

Черешите са вкусни, сладки, а и много полезни за здравето. Ето 7 причини да включим червените плодчета в дневното си здравословно меню, още повече, че сега им е сезонът:

1. Източник на енергия

Похапването на череши ни прави по-енергични. Голяма част от калориите в черешите са от естествени захари, което подобрява настроението и повишава нивата на енергия. Ако се чувствате уморени и унили, шепа свежи черешки със сигурност ще ви се отразят добре.

2. За по-добър сън

Ако имате проблеми със съня, опитайте да консумирате череши редовно. Този плод съдържа мелатонин, който помага за подобряване на качеството на съня.

3. Полезни са за очите

Още една страхотна причина да похапвате череши е, че са лек и за зрението, тъй като са отличен източник на бета каротин (витамин А). Всъщност те съдържат 19 пъти повече бета каротин, отколкото боровинките и ягодите.

4. Подобряват храносмилането

Тъй като са богати на фибри, черешите подобряват функцията на храносмилателната система и намаляват нивата на холестерола. Хубавото е, че не трябва да изядете огромно количество, за да постигнете този ефект. Една шепа дневно е напълно достатъчна, тъй като в нея се съдържа около четвърт от препоръчителния дневен прием на фибри.

5. Предотвратяват мускулните крампи

Съдържат калий, а той помага за облекчаването и предотвратяването на мускулни крампи. Този плод помага и за намаляване на болката по време на цикъл.

6. Полезни са за мозъка

Черешите са известни като “храна за мозъка”, тъй като съдържат мощни антиоксиданти, наречени антоцианини, които подобряват мозъчната функция.

7. Щадят сърцето

Консумацията на череши намалява риска от развитие на сърдечни заболявания, пише “Уоманайтли”, цитиран от Vesti.bg.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via