fbpx

Вижте как да намалим разхода на гориво

Благодарение на съвременните технологии, автомобилите харчат значително по-малко гориво, но показателите за разхода зависят не само от автомобила, но и от водача, който с известни знания и умения може значително да намали парите, които брои на бензиностанциите.

Как гарантирано може да намалите разхода на гориво от автомобила. Вижте 6 изпробвани и гарантирани начина:

1. Ако колата е наред, разходът на гориво също ще е нормален. Няма нищо изненадващо в това, че е невъзможно да се постигнат оптимални стойности на потребление на гориво в дефектна кола. За да може машината да служи вярно и да не страда от повишен „апетит“, е необходимо тя да се поддържа редовно. Обикновено интервалът между техническите обслужвания на съвременни автомобили е 15 000 км.

2. Налягане на гумите. Налягането в гумите може значително да увеличи разхода на гориво. Факт е, че гумите с ниско налягане имат висок коефициент на съпротивление при движени. Това увеличава натоварването на двигателя, което води до повишен разход на гориво. За да се предотврати това, е необходимо да се проверява налягането в гумите поне веднъж седмично и да се поддържа в границите, определени от производителя. Обикновено в отвора на шофьорската врата се поставя табелка с изисквания за налягане в гумите.

3. Климатик и отворени прозорци. Доказано е, че включеният климатик и отворените прозорци значително увеличават разхода на гориво. Така, за да се постигне минимален разход на гориво, е необходимо да се шофира със затворени прозорци и изключен климатик. Но в горещите летни дни това е невъзможно. Какво да направите? Препоръката е такава: при скорост до 80 км/ч е по-добре да отворите прозореца, а при по-висока скорост, например, когато шофирате по магистралата, по-добре е да затворите прозорците и да включите климатика. Факт е, че при високи скорости, съпротивлението на движение, създадено от отворените прозорци, увеличава разхода на гориво много повече, отколкото ако климатикът включен.

4. Стил на шофиране. Стилът на шофиране на водача допринася значително за икономичността на колата. Водачите, които шофират в така наречения режим „газ – спирачки“ и редовно пилят гуми на светофарите, не са са най-икономичните шофьори. За да се постигне най-нисък разход на гориво, е необходимо да се премине възможно най-скоро на по-висока скорост, да се държат оборотите на двигателя между 2000 и 2500 в минута, да се избягват натоварените пътища и задръстванията. Пътуването трябва да бъде възможно най-гладко, предварително да се намалява скоростта преди препятствие или завой. Като се придържате към този режим на шофиране, можете да намалите разхода на гориво с 15%.

5. Излишно тегло – допълнителна консумация. Колкото повече тежи колата, толкова по-трудно е за нейния двигател и съответно нараства разходът на гориво. За да не се харчи прекалено много, си струва да извадите от автомобила всички ненужни неща, да разчистите багажника, да махнете допълнителния багажник от покрива, ако има такъв – той има и отрицателен ефект върху аеродинамиката.

6. Подгряване на двигателят през зимата. „Да загрява или да не загрява?“ – този въпрос се обсъжда от автомобилистите в продължение на много години. Съвременните двигатели не изискват дълго загряване дори през зимата. Загряване по-дълго от пет минути е просто допълнителен разход на гориво. Много по-ефективно е да се затопли в движение. За да направите това, просто не е необходимо да повишавате оборотите на двигателя, докато достигне работната температура.

Източник: auto.blitz.bg

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x