Упражненията, които могат да подобрят паметта ви

Физическата активност може да окаже благотворно влияние върху паметта ни. Кои упражнения обаче са най-подходящите за тази цел?

Според ново проучване – кратките и интензивни серии от тренировки, пише PsyBlog.

Данните са показали, че млади хора, които са тренирали по схемата серии до 20 мин, са подобрили способностите на паметта си значително.

А онези, които са имали най-високи ползи от тренировката, са показали също така и увеличаване на мозъчния невротрофичен фактор, който е протеин, отговорен за растежа, функционирането и оцеляването на мозъчните клетки.

За целите на изследването трениращите по схемата са били сравнение с резултатите от контролна група, като всички участници са били 95 на брой.

Най-високите ползи от тренировките са били при т.н. високо-интерферентна памет. При нея се опитваме да извлечем някакъв спомен от паметта, но успешното извикване е възпрепятствано от други подобни спомени.

Например, когато се опитваме да си спомним името на някого, което започва с “И”, паметта може да ни върне Иван, Йордан и Ицо преди да си спомним, че всъщност истинското име на човека е Иво.

След упражненията на хората е било значително по-лесно да си спомнят бързо и правилно без подобни процеси на отежняване на процеса. Вярно е, че ефектите при по-възрастните хора следва да се очакват да бъдат по-големи, но трябва да се има предвид, че тъй като запада и невротрофичния фактор, не се наблюдават очакваните синергетично положителни ефекти, допълва Хейс.

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via