Световната банка дава 200 млрд. долара за борба с климатичните промени

Световната банка обяви, че ще отдели около 200 милиарда долара в периода 2021-2025 г. за финансиране на помощ за развиващите се страни за борба с промените в климата, предаде Франс прес. Това е два пъти по-голяма сума в сравнение с предишния петгодишен период.

Съобщението бе направено веднага след началото вчера на 24-ата конференция на ООН за климата в Полша (COP24). Това е важен знак към международната общност да направи същото, се казва в комюнике на банката.

Развитите страни се ангажират да увеличат до 100 милиарда долара отсега до 2020 г. държавното и частното финансиране на политиката за климата на развиващите се страни. Но дори паричните потоци да се увеличат, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) смята, че страните от Юга искат по-ясни ангажименти на страните от Севера.

Сумата от 200 милиарда долара, обявена вчера, ще включва 100 милиарда долара пряко финансиране от Световната банка.

“Трябва да се борим с причините (за затоплянето на климата), но също и да се приспособим към последиците, които обикновено са най-драматични за най-бедните в света”, заяви главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, цитирана от АФП.

Сред тези последици, от които са особено уязвими развиващите се страни, са повишаване на нивото на моретата, наводнения, суша, добавя АФП.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via