Огромен скок в цените на жилищата в София

71 квартала ръстът на цените е с повече от 30% за последните три години. Най-евтино е в Орландовци и Обеля Имотите в някои квартали на София са поскъпнали с над 50% за последните години.

Повишението на цените в определени райони е с доста по-бързи темпове отколкото в други. Като основната причина за това е търсенето, обемът на излизащите на пазара апартаменти, както и развитието на инфраструктурата в кварталите. Затова при покупката на имот с цел инвестиция е добре да се вземат предвид не само настоящите цени, а и възможностите за ново строителство в съответния район, както и намеренията на общината за изграждане на нови спирки на метрото.

В пет от столичните квартали цените на жилищата са нараснали с повече от 50% за трите години от средата на 2015 г. до края на второто тримесечие на 2018 г., показват данни на компания за недвижими имоти. В 31 от кварталите повишението е с над 40 на 100. Общо в 71 квартала ръстът на цените е с повече от 30%, докато във всички, без един от стличните райони, поскъпването на имотите е с повече от 20%.Средното поскъпване на жилищата в столицата за този 3-годишен период е с 36%. Този факт прави имотите в София едно от най-добрите вложения. Най-сериозен ръст в цените на жилищата в столицата се отчита в кварталите, които преди три години са били с едни от най-ниските цени (ниската база дава възможност за бързо покачване на цените), в такива с добро местоположение или със слабо предлагане на нови жилища.

През 2015 г. в общо 4 от 5-те квартала, отличаващи се с поскъпване на имотите с над 50%, цените са били сравнително ниски – между 550 и 660 евро/кв. м. Именно това позволява на имотите в Левски В да поскъпнат с 59,58%, а във Фондови жилища и Гевгелийски да добавят по 55 и 53 на сто към стойността си. В челните места на класацията са и жилищата в Овча Купел 1, където се отчита нарастване от средните цени с 50,55%. В топ 5 по поскъпване влизат и имотите в Яворов, където сега цените са с 56% над нивата от 2015 г.

В топ 10 по поскъпване попадат още четири от крайните столични квартали – Обеля 2, Люлин 4, 5 и 7, както и Иван Вазов, разположен между НДК, Южен парк и бул. Витоша. Поскъпването на имотите в Иван Вазов се дължи на голямото търсене и ограниченото предлагане на ново строителство.

Най-слабо повишение на цените на жилищата през последните три години се отчита в Симеоново (17,93%), Зона Б-5 (20,47%), Горна баня (20,92%), Драгалевци (21,08%), Витоша (22,19%), Студентски град (24,92%), Подуяне (26,12%), Оборище (26,15%) и Павлово (27,33%). В някои от тези квартали днес има и може би най-много ново строителство, което се появи на пазара – Витоша и Студентски град. Именно добрите проекти там, при това на по-ниски от средните цени за София, тласкат и част от купувачите в тази посока.

Сред най-поскъпналите квартали присъстват по-крайни и може би със занижени преди години цени, както и такива с развиваща се инфраструктура и метро. Друга причина за поскъпването на апартаментите в тези квартали е промяната на облика им и стартирането на ново строителство, което е на качествено друго ниво, в сравнение с преобладаващото предлагане на панелни жилища в големите жилищни комплекси, което също вдига цените

В София най-скъпи са имотите в районите Докторски паметник, Иван Вазов, Яворов, Медицинска академия, Изток и Лозенец. В топ 10 попадат още Център, Изгрец, Оборище и Стрелбище. Най-евтини са жилищата в Модерно предградие, Орландовци, Обеля, Люлин 2, Свобода, Люлин 5 и 9, както и в Красна поляна и Люлин 1.

Според брокери няма балон на пазара

На пазара на жилища в България няма балон, заявиха брокери на имоти. През 2018 г. имаше много голям ръст на строителството. Но очаквания са през 2019 г. този ръст да е по-сериозен от настоящия. Причина за това е фактът, че само по половината от издадените през 2018 г. разрешителни строежът вече е започнал. През последните четири години България е в икономически възход. Все още обаче не сме достигнали минимума на безработицата, все още не са усвоени и големите средства от ЕС. Това води до очаквания за продължаващръст на строителството. 2018 г. е първата след предкризисната 2008 г., в която има ръст на цените на всички видове имоти. Вероятно 2019 г. няма да е по-лоша от настоящата, смятат брокери на имоти.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via