Срамно е да ви кажа честно това което се върши в днешно време

За пореден път ставаме свидетели на един предрешен конкурс: в случая за директори на пет детски градини.

Аз като дългогодишна служителка в системата на образованието смея да твърдя, че съм се наслушала и нагледала на какво ли не!

Още в зората на демократичните промени, когато окрупнявахме малките детски градини и ги обособявахме като самостоятелни юридическа лица, когато променяхме и имената им и те ставаха общински, защото много от тях бяха и ведомствени – нито за секунда не сме мислили да поставяме под въпрос тяхното управление – конкурсите се обявяваха веднага и не се протакаха във времето. Никога не сме въвеждали практиката – както сега – да има изпълняващи длъжността директорки – повече от един депутатски мандат…

За пореден път ставаме свидетели на един предрешен конкурс

Срамно е да ви кажа честно това което се върши в днешно време. Обществена тайна е, че конкурса за директорки на петте детски градини: Райна Княгиня, Снежанка, Зора, Пролет и Роза е предрешен. Няма никаква прозрачност, не е изнесен списък на допуснатите кандидати – няма определена – публично разбира се дата… Всичко се прави под сурдинка – тайно и тихомълком…

Общинарите не се разбраха и изфорсираха нещата през юни, без да се съобразят, че има овакантени още три директорски места: в градините: Приказен свят, Синчец и Здравец и избързаха да поставят изпълняващи длъжностите директорки. Вместо да обявят конкурсна процедура за осем детски градини наведнъж, те сгафиха жестоко. Плюс  това от декември миналата година към всяко учебно заведение има сформирани обществени съвети. На нито едната от трите детски градини – изпълняващата длъжността директорка не бе съгласувана с обществените им съвети! Което най-малкото е некоректно и нечестно. Интересно е защо се прави това?

Истината е ясна – оправят се наши и ваши хора на тези възлови места. Връх на наглостта обаче са останалите пет детски градини. Както споменах – там изпълняващите длъжността директорки са отдавна. Понеже в конкурсната процедура бе обявено, че спечелилия поста директор ще бъде такъв  за три години – всички изпълняващи длъжността колежки гракнаха… Късно се усетиха общинарите… Но връщане назад няма. Впрегна се апратурата и решиха тайно никоя ИД да не кандидатства за местото си… Но доколкото ми е известно май една от тях не ги е послушала и е кандидатствала. Но как да се знае – когото дори няма списък на допуснатите кандидати – изнесен честно и коректно. ИД-тата разчитат в момента но това комисията да не одобри никого и да не се излъчат победители в конкурса.

Да но ядец! Такова животно няма!

Участвалите в конкурса кандидати се уведомяват индивидуално от Човешки ресурс на Общината че датата на конкурса е 23 август 2017 год.

Да видим какво предстои да се случи. Пак ви повтарям – работила съм дълги години в системата – но такова невероятно падение не е било… Или ще се излъчат достойни победители в конкурса или никой кандидат няма да покаже резултати!?! Това ще видим тези дни… И ако има общинско ръководство на място то трябва да направи процедурата открита и абсолютно прозрачна, конкурсната комисия да излъчи директори и да се спре с нелоялната практика – изпълняващи длъжността директори. Така обществото ще има по-голямо доверие и в системата на образованието и в общинската власт. А ако има виновни – да понесат съответната отговорност. Така е най-правилно. Всичко злоради изказвания са излишни.

 

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via