Спрете да отлагате

Понякога да надвиеш мързела и да спреш да отлагаш дадено нещо може да се окаже изключително трудно, чак непосилно начинание. Но не е нужно да страдате, пречупвайки волята си.

Стратегията, с която ще ви запознаем днес, е т.нар. „правило за две минути”, което е предназначено да ви помогне да спрете да отлагате и да създадете добри ежедневни навици.

Името на тази стратегия е вдъхновено от създателя и консултант по производителността Дейвид Алън. След множество проучвания, той стига до заключението, че човек психически надмогва себе си, знаейки че дадено нещо ще му отнеме почти нищожно време.Например, златното правило “Четете преди лягане всяка нощ” се превръща в “четете по една страница преди лягане всяка нощ.”

Новият навик не би трябвало да е предизвикателство. Действията, които следват, могат да бъдат тормозещи, трудни и т.н., но първите две минути винаги са лесни. А както всички знаем – когато вече сме започнали дадено нещо е много по-трудно да се откажем.

Важно е да създадете навика в главата си по възможно най-лесния начин, за да не се бори съзнанието с отхвърлянето му. Не задавайте спорта като строго и мъчително задължение – „Отиди на йога клас!”, ами подходете творчески „Вземи си постелката и клина за йога.” Кой би мъкнал цял ден багаж за йога и после да не отиде на заниманието?

Всеки може да медитира една минута, да прочете една страница или да сгъне чифт чорапи. Двуминутното правило е ефективно, защото след като започнете да правите правилното нещо, става много по-лесно да продължите да го правите.

Хората често си мислят, че е странно да се задава като цел четенето на една страница, медитацията за една минута или едното обаждане на клиент. Но въпросът не е да се свърши даденото нещо. Въпросът е да овладеете „навика на старта”. Трябва да се създаде навик, преди той бъде подобрен и разширен.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via