Полезни съвети за първите дни на детска градина

Първите дни на детската градина са еднакво напрегнати за деца и родители. Как да направите адаптацията по-лесна?

Вижте някои полезни съвети за първите дни на детска градина.

Първи дни на детска градина – полезни съвети:

Реалистична представа

Още преди детето да тръгне на градина, е добре да отворите темата за новото място. Педагози съветват да се въздържате да рисувате прекалено идеализирана картина – все пак малчуганът трябва да знае, че в детската градина също има правила, трябва да слуша и да не прави бели.

Не е желателно също да изразявате пред детето притесненията си относно неговата адаптация, защото може да му повлияете и да прехвърлите тревогите си върху него. Най-добре намерете златната среда – разказвайте за игрите с другите деца и интересните неща, които ще научи, но припомняйте, че в градината също има следобеден сън.

Спомен от вкъщи

В много детски градини вече позволяват на детето през първите дни да носи със себе си любимата си играчка от вкъщи. По този начин то намира нещо познато сред една напълно нова и чужда среда. За момчетата – камионче, количка или любима фигурка, с която си играят. За момичета – куклата, която им прави компания в игрите.

Еднакви условия

Когато детето си е вкъщи, се постарайте да приближите максимално графика и менюто до тези на детската градина. Например, спазвайте часовете за сън и за хранене, сервирайте първо и второ за обяд или вечеря, не пренебрегвайте следобедната закуска. Когато се прибирате от разходка, дайте му задача само да си свали якето и обувките.

Удобни дрехи

Както за детските учители, така и за самото дете е по-добре, ако изберете комфортни и по-семпли дрехи. Така, когато малчуганът отива до тоалетната или пък се преоблича, ще му е по-лесно. За момичета – клин и блузка или удобна рокличка. За момчета – спортен екип или долнище на анцуг и блуза. Оставете по-официалните дрехи за дните, когато има повод.

Сигурност и доверие

Обикновено при повечето деца проблемът с адаптацията в детската градина произтича от погрешното впечатление, че родителите им ги изоставят. Затова още преди малчуганът да тръгне на градина, поговорете с него и му обяснете, че ще го водите сутрин, но следобед ще си го взимате.

И тъй като най-малките не познават часовника и още нямат ясна представа за време или пространство, им кажете, че ще ги взимате след следобедната закуска. Така ще знаят какво да очакват.

Без пропуски

Независимо колко ви се моли детето, не трябва да отстъпвате и първите дни е хубаво да посещава детската градина без пропуски. Някои тръгват с уговорката, че първата седмица ще стои само до обяд, а от втората – по цял ден. Всеки пропуск обаче може да е крачка назад и да затрудни процеса на адаптация.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via