Пет причини да платите в брой, а не с карта

Удобно е да използваме банковата си карта. Няма спор в това. Някои хора дори я използват, защото по този начин си създават впечатление, че харчат по-малко пари. Дали е така или не, не можем да знаем със сигурност.

Съществува обаче вероятност в следващото месечно извлечение да видите, че всъщност харчите по-бързо и по-неконтролируемо средствата си. За да ви помогнем да не се втурвате към навик, заради който ще съжалявате, решихме да посочим пет случая, в които е препоръчително да плащате в брой.

1. Когато транзакцията не е голяма

Ако плащате нещо, струващо по-малко от 40-50 лева, по-мъдро е да платите в брой. Дребните покупки се натрупват и ако не следите харчовете си, това определено може да „удари“ бюджета ви сериозно.

2. Ако използвате споделени услуги

Става дума за случаите, в които използвате Uber и други такива услуги. Тогава е препоръчително да имате пари в брой и да се разплащате с тях.

3. Когато се храните в кафенета и ресторанти

Да сте в луксозен хотел и да платите сметката в бюфета с банковата си карта е едно. Съвсем друго е, когато с приятел сте седнали в кафене. Подобно на споделените услуги, добро решение е да платите в брой.

4. Когато пазарувате на занаятчийски изложения

Там ще откриете по-големи компании, които предлагат разплащане с карта. По-дребните търговци обаче е напълно възможно да не предоставят тази опция, а вие така сте се прехласнали по част от изложената продукция… В такива моменти винаги трябва да имате пари в брой.

5. Когато пазарувате зад граница

Изваждайте картата си зад граница, когато наистина сте притиснати и нямате друг начин за разплащане. Съществуват различни такси за чуждестранни транзакции, за които си струва да сте предпазливи сега, а не след като ви бъдат начислени.

Добър вариант е да разполагате с повече пари в брой за спешни случай. Наличието на такъв „фонд“ обаче не е извинение да го похарчите до стотинка.

Източник: Profit.bg

 

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x