Паметен ден! Преди 31 години светът преживя една от най­-тежките ядрени аварии

Навършват се 31 години от аварията в “Чернобил”. 26-­ти април е обявен за международен ден в памет на трагедията в украинската атомна централа, както и ден в памет на загиналите участниците при ликвидирането на радиационни аварии и катастрофи, информира БНТ.

На 26­-ти април 1986 година светът става свидетел на една от най­-тежките ядрени аварии ­експлозията в четвъртия реактор на атомно­електрическа централа в Чернобил, на територията на днешна Украйна.

Непосредствено след експлозията загиват 31 души, а милиони са облъчени. Най­-малко 100 хиляди умират през следващите години от ракови заболявания, нарушения на имунната система и сърдечни заболявания в следствие на облъчването в Украйна, Беларус и Русия.

В резултат на аварията от радиационно замърсяване е засегната територията на 17 страни в Европа, включително и България. У нас информацията за случилото е оповестена със закъснение от няколко дни.

На 15 декември 2000 година, Чернобилската централа е окончателно затворена. Миналата година, 30 години след трагедията, в “зоната на смъртта” беше построен нов изолиращ саркофаг, финансиран предимно от Г­7 и други европейски държави.

Очаква се съоръжението, струващ два милиарда евро да изолира опасната радиация за поне още сто години.

31 години след трагедията оцелели работници положиха цветя на паметника “Героите на Чернобил” в памет на загиналите.

Следвайте ни в социалните медии