Агресия в СУ „Васил Кънчов“ във Враца! Системно тормозят и бият болно дете

Шестокласникът Мариус от СУ „Васил Кънчов“ във Враца е подлаган на системен психически и физически тормоз от своите съученици.

За случая алармира майката на хлапето – Милена Панайотова. Тя разказа, че детето й е със специални образователни потребности и с него работи само ресурсен учител. Въпреки това Мариус е задължен да посещава учебните занятия заедно с останалите ученици.

Те обаче често го нападат и момчето се прибира у дома си с различни наранявания почти всеки ден. Преди време било толкова жестоко пребито от свой съученик от съседен клас, че получило комоцио, за което майката извадила медицинско удостоверение.

Капката, която преляла чашата, била в понеделник, когато Мариус се прибрал вкъщи с охлузвания по врата. Той разказал на майка си, че момче от неговия клас, което в последните две седмици го тормози ежедневно, го е душило. Това е изключително опасно, тъй като Мариус има астма и подобна проява на насилие може да се окаже фатално за него.

Белезите от душенето на Мариус

Именно това накарало Милена Панайотова да потърси помощ!

Тя заяви, че вече е опитала всичко, но никой не може да се справи с постоянния терор върху Мариус. С проблема били запознати класният ръководител Светлана Георгиева, директорът Димитър Марков и педагогическият съветник на школото Кирил Дойнов. По думите на Панайотова, всички те я съветвали да премести детето си в друг училище, за да го спаси от набезите на съучениците си.

„Местих го няколко пъти, но здравословното състояние на мен и съпруга ми не ни позволява да го водим на училище по-далеч. А и не мисля, че моето дете трябва да бъде преместено, тъй като не той е агресивният в случая“, категорична е майката.
Според нея, служителите в школото умишлено не вземали мерки, за да помогнат на сина й, тъй като не се справял с учебния материал и бил „слабоумен“.

Те го държали отговорен за нападенията срещу него, макар да не ги бил провокирал по никакъв начин. Учителите твърдели, че Мариус сам предизвиквал агресия върху себе си, тъй като бил „прекалено кротък“. След бруталния побой, при който получил комоцио пък, учителите се опитали да прикрият случката, като посъветвали детето да не споделя с майка си.

Не така обаче стоят нещата според класния ръководител на момчето Светлана Георгиева. Тя разказа пред наш екип, че историите са силно преувеличени от майката на момчето, която по думите й „не е психически добре“.

Учителката заяви, че Мариус е далеч от образа на невинна жертва и често се закачал със съучениците си, с което предизвиквал агресията им. Тя призна, че момчето, което го нападнало в понеделник, е конфликтно и често забърквал проблеми, но и с двамата се работи, за да бъде сложен край на свадата им.

Потърсихме за коментар и директора на училището Димитър Марков. Той сподели, че до онзи ден не е имало никакви други сигнали за побоища или тормоз над детето.

Въпросният случай с душенето пък определи като „незначителен инцидент“. Въпреки това е уведомил местната комисия за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, взети са мерки и с децата се работи, каза директорът.

„Не получавам никакво съдействие от страна на родителите на Мариус за справяне със ситуацията. След случая в понеделник баща му дойде в училището, като се държа изключително арогантно.

С майката пък трудно се комуникира, защото не приема това, което й се говори. Тя постоянно раздухва измислени и преувеличени истории и търси сензация“, категоричен е Марков.

За случая вече е подаден доклад от директора на училището до Регионалното управление по образованието. Те от своя страна са уведомили Министерството на образованието, като предстои да бъде направено разследване.

„От доклада на директора мога да направя извода, че историята е силно преувеличена от майката на детето. Ако все пак открием нередности, Димитър Марков ще си понесе последствията“, каза директорът на РУО Галина Евденова.

 

Следвайте ни в социалните медии