Откриха съкровище за милиарди на морското дъно

Три държави спорят за собствеността върху “потъналото имане” от галеона “Сан Хосе”

Испански галеон, пренасял съкровище за милиарди, беше открит на морското дъно край Колумбия. “Сан Хосе” се спотайвал там повече от три века, съобщиха от кабинета на колумбийския президент, но не разкриха точното местоположение на кораба.

“Сан Хосе” изчезнал във водите на Карибско море през 1708 г. след битка с кораб от английската флота. Галеонът пътувал за Испания, а на борда му имало скъпоценни камъни, златни и сребърни монети, оценявани на между 4 и 17 млрд. долара. Както и 600 пасажери, чиято съдба остава неизвестна. Какво точно се е случило във фаталния ден, все още остава мистерия. Археолозите се надяват, че изследването на останките ще хвърли известна светлина върху съдбата на “Сан Хосе”.

На дъното на морето в момента лежат част от корпуса, заедно с бронзовите оръдия, оръжия, порцеланови и керамични съдове, както и цялото съкровище.

1

Интересното е, че местонахождението на “Сан Хосе” може би е известно още от края на 80-те години, но съществува спор за собствеността на “потъналото имане” между правителството на Колумбия и базирана в САЩ фирма, която се занимава с издирването на обекти на морското дъно. Американците твърдят, че са намерили галеона още през 1981 г. и им се полага половината от стойността скъпоценностите. Колумбийското правителство обаче се позовава на правораздавателната си система, според която не дължи нищо на никого.

След съобщението на колумбийската президентска администрация към спора се кани да се присъедини и Испания, твърди CNN, тъй като всъщност корабът е неин.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via