Остават 8 дни за подаване на заявления за матурите

Вчера започна кампанията по прием на документи за държавните зрелостни изпити, която ще продължи до 18 март, припомниха от просветното министерство.

Изпитите ще са на 21 май от 8 ч. – по български език и литература, и на 23 май от 8 ч. – по предмет по избор. Освен това абитуриентите могат да се явят и на изпити по желание, които ще се проведат от 28 до 31 май.

Изборът за втори предмет е между математика, география, биология, история, физика, химия, философски цикъл и чужд език – английски, немски, френски, руски, италиански и испански език. Статистиката от м.г. сочи, че най-желаният предмет за втора матура е биологията, следвана от английския език и географията.

Резултатите от матурите ще бъдат оповестени до 13 юни. Свидетелствата си за средно образование младежите ще могат да получат до 21 юни.

Месец след абитуриентите изпити ще държат и седмокласниците. За първи път от няколко години насам националното външно оценяване за учениците в 7-и клас няма да съвпадне с матурите, като от МОН обясняват, че по този начин ще се избегне голямото струпване на ученици в училищата. На 17 юни е техният изпит по български език и литература, а на 19 юни е тестът по математика. И двата изпита ще са от 9 ч., а не както досега – от 10 ч.

Има и още една новост – изпитите вече няма да бъдат разделени на два модула (досега вторият бе по желание за тези, които ще кандидатстват в гимназия), а ще са под формата на единен тест, който ще е задължителен за всички. Външното оценяване по български ще е върху материала от 5-и, 6-и и 7-и клас, а частта по литература – само върху произведения, изучавани в 7-и клас. Изпитът по математика ще е върху съдържанието от целия прогимназиален етап.

По данни на МОН, цитирани от БНТ, седмокласниците т.г. в София са повече от м.г. – 10 400 деца. 229 са профилираните паралелки, а 154 – професионалните. 37% от всички паралелки ще са за природни, технически и IT науки.

Седмокласниците, които желаят, могат да държат и изпит по чужд език, който е на 21 юни от 9 ч. Оценката на изпитните работи е предвидена за периода от 20 до 26 юни, а резултатите ще бъдат обявени до 27 юни включително. До 3 юли седмокласниците ще могат да получат свидетелствата си за основно образование.

ОЩЕ ТЕСТОВЕ

Между 10 и 14 юни е оценяването на дигиталните компетентности за десетокласниците. Изпитният маратон за най-малките – четвъртокласниците, пък е между 9 и 16 май. Техните изпити започват в 10 ч.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x