Обзор на протестите в страната

На протеста в Благоевград възникна напрежение между демонстрантите и охраняващата ги жандармерия, предаде агенция “Фокус”.

Недоволните граждани опитаха да излязат на главния път Е-79 и да блокират артерията, но униформените не им позволиха. Малко по-късно протестиращите се насочиха към входа на града, но отново бяха ограничени от полицията. Някои от гражданите, негодуващи срещу ниския стандарт на живота у нас, се опитаха да изкачат стръмен рид, за да достигнат Е-79. Няколко души успяха да се доберат до междуградския главен път.

Протестиращите блокираха края на булевард „Димитър Солунски“, който е входна и изходна артерия на областния център. След няколко безуспешни опита да „пробият“ кордона от полицейски служители и да излязат на главен път Е-79, недоволните граждани се върнаха обратно към града. Демонстрантите са охранявани през цялото време от полиция и жандармерия.

В Бургас ситуацията е по-спокойна. 30-ина души организираха спонтанно преминаване през пешеходна пътека на ул. „Транспортна“ в близост до изхода на града в посока автомагистрала „Тракия“. Намеренията на гражданите са мирно преминаване през пешеходната пътека без да блокират движението. Движението не е затруднено. Хората скандират оставка, обстановката е спокойна, шофьорите не са изнервени и допускат спокойно преминаването на протестиращите.

В Сопот протестиращите затвориха подбалканския път при ВМЗ, допълниха от bTV. Местните започнаха да пресичат пешеходната пътека. За кратко възникна напрежение след опит на полицията да освободи пътя. Движението е отклонено по обходни маршрути. Преди това в града протестиращите запалиха автомобилни гуми, след което автоколоната се отправи бавно по Подбалканския път. Заради блокадата на Подбалканския път миналата неделя полицията състави актове на близо 70 души.

При засилено полицейско присъствие започна и протестът в Пазарджик. Първоначно около обяд се събраха 30 автомобила с демонстранти, но постепенно към тях се присъединиха още за автошествие по централните улици в областния град.

Паралелно с митингите за по-добър стандарт на живот в България, жители на столичните квартали „Обеля” и „Връбница” излязоха на протест за втори път заради проблема с презастрояването в района.

Десетки се събраха до междублоково пространство, където се строи нова сграда. Строежът е една от причините за недоволството. Според хората той е незаконен, тъй като отстоянието между сградите е прекалено малко. Проблем в кварталите има и с паркоместата, детските площадки и детските градини.

Протестите ще продължат, докато исканията на местните не бъдат чути. Протестиращите обясниха, че са готови и на по-драстични действия. Те призоваха за личен диалог с кмета на столицата Йорданка Фандъкова. В против случай са готови да преместят демонстрациите си пред Столична община.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x