Не става дума за мода: учените доказаха, че вегетарианството предпазва от диабет и сърдечни заболявания

Днес всички стават вегетарианци и вегани, но според учените това не е толкова хоби, колкото желание да се живее по-дълго и здравословно.

За съжаление, много хора все още мислят, че такъв начин на живот е мания по диети, които не носят никаква полза.

За да убедят хората, че това не е така, експерти от университета в Оксфорд оцениха резултатите от множество лабораторни изследвания, в които участваха голям брой вегетарианци.

Констатациите са впечатляващи. Защо хората отказват да ядат месо?

Според експерти в света има повече от 375 милиона вегетарианци. Тези хора се придържат към този начин на живот поради различни причини. Някои от екологичните съображения, някои от икономическите и медицински. Въпреки това все още има хора, които смятат, че диетата е изключително вредна за организма. Това се дължи на факта, че докато се придържат към веганството, хората не ядат месо, птици и риба – храни, които са основни източници на хранителни вещества, като витамини В12 и D, калций и омега-3 мастни киселини.

Какво не ядат веганите?

Веганската диета е още по-спорна. Привържениците й не ядат всички видове животински продукти. Дори мляко и яйца. Въпреки че проучванията показват, че тези видове диети осигуряват на организма достатъчно хранителни вещества, все още има недостатъчна информация относно тяхното въздействие върху човешкото здраве.

Резултати от изследванията

Изследователите прегледаха резултатите, получени от 100 000 вегетарианци, a участваха общо около 280 хиляди души. В хода на работата е било необходимо да се определи дали вегетарианска или веганска диета е от полза за здравето в сравнение с нормалната диета. Учените са стигнали до заключението, че отхвърлянето на животинска храна намалява риска от затлъстяване, коронарна болест на сърцето, диабет, артрит, хипертиреоидизъм, катаракти.

Изследователите също така отбелязват, че е по-малко вероятно вегетарианците да развият ракови тумори. Въпреки това, те не били в състояние да определят дали това се отнася за всички видове онкология. И най-важното, експертите са установили, че рискът от инсулт и общата статистика на смъртността са едни и същи за хората, които следват вегетарианска диета и тези, които не се придържат към нея.

Как да започнем правилно хранене?

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via