НАСА със сензационно разкритие за Юпитер

НАСА със сензационни разкрития за Юпитер

НАСА направи сензационни разкрития за Юпитер. Оказа се, че най-голямата планета в Слънчевата система е и най-старата. Разкритието дойде дни след голямата новина за нови 7 планети, за които се смята, че са годни за живот. И променя в същото време доста сериозно разбиранията за Слънчевата система.

 

Международен екип от учени стигнаха до откритието, че Юпитер е най-старата планета от Слънчевата система.

 

Изследвайки проби от волфрам и изотопи молибден от железните метеорити, екипът, съставен от учени от Националната лаборатория „Лорънс Лайфмор“ и от Института по палеонтология в университета в Мюнстер, откриха, че Юпитер е най-старата планета.

„Юпитер е най-старата планета от Слънчевата система. И неговото твърдо ядро ​​е създадено много по-рано от възникването на газа от слънчевата небула, в съответствие с модела за увеличаване на ядрото, според който са се образували планетите“, твърдят те.

 

Юпитер е най-голямата планета от Слънчевата система. А познаването на неговия генезис е от решаващо значение за разбирането на начина, по който системата еволюира до това, което е днес.

Въпреки досегашните мнения, че Юпитер е възникнала сравнително рано, до сега времето на генезиса му не е било по-прецизно определено.

„Нямаме никакви проби от Юпитер (за разлика от пробите от Земята, Марс, Луната и астероидите). В студиото използваме изотопни части от метеорити (които произхождат от астероиди), за да стигнем до извода колко е стара Юпитер“, казва един от специалистите.

След анализ на изотопите учените стигнаха до заключението, че твърдото ядро ​​на Юпитер е създадено преди около милион години след началото на възникването на Слънчевата система. Което го прави най-старата планета.

Учените заключават, че ядрото на Юпитер е нараснало с до 20 пъти над масата на Земята. И то за около милион години.

 

Което по-късно е било последвано от продължителен растеж до размер от 50 земни маси. Това е станало през следващите три до четири милиона години, след образуването на Слънчевата система.

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via