Най-умните неща, които можете да направите с парите си на 20 г.

След като напуснете училище, всичко е във ваши ръце. 20-те години на човек са пълни с вълнуващи и скъпи крайъгълни камъни – от наемането на първото жилище до започването на първата работа на пълен работен ден.

Как се справяте с тези разходи, когато планирате бъдещето си? Положението и нуждите на всеки човек са различни, но вижте кое е първото най-умно нещо, което можете да направите с парите си в пет често срещани ситуации, в които можете да попаднете, когато сте в 20-те си години.

Ако започвате първата си работа, вижте колко пари са ви необходими за живот всеки месец и какво можете да спестявате

„Първото нещо, което наистина трябва да направите, е да имате добра представа какви са приходите и какви са разходите ви. Вижте колко пари печелите и колко са ви необходими, за да живеете“, съветва Катлийн Хастингс, мениджър в FBB Capital Partners.

За да стигнете до тази информация, тя препоръчва да направите таблица с три колони:

Първа колона: Отбележете сумата на нетната си печалба, това са парите, които влизат в банковата ви сметка след удръжките от данъци.

Втора колона: Посочете фиксираните си разходи – месечните суми, които трябва да плащате при всички положения, като наем, консумативи и студентски заеми.

Трета колона: Посечете незадължителните си разходи – парите, които избирате да похарчите за храна, билети за концерт или нови дрехи.

Кристофър Хоран, съветник по имуществото в Strategic Wealth Partners in Independence, казва пред Business Insider, че е важно хората да започнат да спестяват за пенсиониране рано в живота си, така че да не останат на червено, ако се случи нещо непредвидено. „Първата година след завършването на училище е ключова за натрупването на тези спестявания за непредвидени ситуации“, смята той.

Ако вземате под наем първия си апартамент, уверете се, че можете да си го позволите

Хастинг и Хоран са съгласни, че подписването на договор за наем на апартамент, който не можете да си позволите, е най-лошото нещо, което можете да направите.

Общото правило за достъпна цена е, ако тя е под 30% от брутния ви доход. Но помнете, че наемът няма да е единственият разход, свързан с жилището ви. Тук влизат и разходите за поддръжка, консумативите и застраховката, които ще увеличат месечните ви сметки.

Ако купувате първата си кола, не очаквайте веднага да се сдобиете с чисто нов луксозен автомобил

Както при наема на жилище, ако се сдобиете с нещо твърде скъпо, след това трудно ще свързвате двата края. „Това се случва през цялото време. Емоционално пазаруване срещу практическо пазаруване, всички се изкушаваме, не само 20-годишните“, казва Хастингс.

Това не означава, че младежите никога няма да имат нова кола, а просто, че е по-разумно да изчакат. „Запазете новата кола за момента, в който можете да си я позволите. Изберете кола с минимални разходи, която харчи минимално количество гориво. Изберете практичен автомобил, докато натрупате достатъчно спестявания, за да си позволите нещо по-скъпо“, съветва Хастингс.

Ако се жените, говорете за пари, преди да сключите брак

Важно е да говорите за парите преди сватбата, казва Хоран. Той препоръчва да зададете следните въпроси:

Какви са целите ви като двойка?

Колко пари харчи всеки от вас?

Колко дълг има всеки от вас?

Колко спестявания има всеки от вас?

Освен това помислете сериозно колко пари искате да похарчите за сватбата си, ако я плащате сами, съветва Хастингс. „Лесно е да се поддадете на емоциите, когато планирате партито и в следващия момент да се озовете с огромен дълг. Ако нямате голяма разлика в това, което печелите и това, което харчите, незабавно започвате живота си с голям дълг, който е наистина труден за преодоляване“, отбелязва Хастингс.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via