fbpx

Какво представлява Правило 70?

Правило 70 обикновено се използва, за да се изчисли колко време е нужно, за да може дадена стойност да се удвои. Най-често се ползва в инвестирането, финансите и икономиката.

Например, анализатори могат да ползват това правило, за да изчислят колко време е нужно, за да може инвестицията им да увеличи стойността си със 100%, при 5% годишен възвръщаемост.

Как работи?

На практика това правило е доста просто. Да речем, че Брутният вътрешен продукт на дадена страна е 1 млрд. лв. и се очаква да отчете 10% ръст в следващите години (данните са примерни и лесни за смятане).

Според Правилото на 70-те, за да се увеличи БВП на страната до 2 млрд. лв., ще са нужни 7 години. (70/10 = 7).

 

Какво представлява Правило 70?

При положение че БВП расте с 5% годишно, отговорът е 14 години.

Приложенията на това правило могат да са много. Ако от Столична община искат да изчислят кога населението на София ще се удвои при прогнозен ръст от 2% годишно, то отговорът е 35. (70/2 = 35).

Или иначе казано, ако прогнозното увеличение на населението в следващите години е средно 2%, то София ще разполага с двойно повече хора след 35 години, или към 2052 г.

При положение че инфлацията в страната е на ниво от 3% годишно, то след 70/3 = 23 години и 4 месеца цените ще са двойно по-високи от днес.

Ако една фирма отчита ръст на приходите си от 15% годишно, то след 70/15 = 4 години и осем месеца, постъпленията на компанията ще са двойни на настоящите нива.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x