Как да сте сигурни, че е настъпил подходящият момент да промените живота си?

Промяната може да бъде едновременно плашеща и вълнуваща, но е преди всичко необходима, ако човек иска да се развива и да расте.

Как обаче да сте сигурни, че е настъпил подходящият момент за една различна стъпка? От Lifehack посочва седем признака за това.

1. Мотивацията ви е изчезнала.

Не успявате да откриете у себе си същата решителност, същото желание за работа като преди. Ако все още държите на досегашните си цели, може да пробвате да разчупите рутината си и да видите дали това ще ви помогне. Ако обаче вече искате различни неща, е време за промяна в работата или личния живот.

2. Чувствате се нещастни поне веднъж на ден.

Помислете внимателно за дейностите си в рамките на един обикновен ден – колко от тях правите за себе си и колко, за да угодите на някой друг? Не става въпрос за това да сте егоисти, но ако често се чувствате нещастни, значи нещо не е наред в живота ви.

3. Хората около вас се променят.

Досега сте излизали всяка вечер с компанията, но приятелите ви постепенно започват да се фокусират върху кариерата или семействата си. Това не е задължително признак, че трябва да правите същото, но ако забелязвате много промени в животите на връстниците си, може би е време да помислите накъде отивате самите вие.

4. Отегчени сте.

Забравили сте тръпката от предизвикателството, вълнението от новото забавление, затънали сте в рутина. Да, хората се движат от своите навици и им е трудно да ги променят, но именно навиците са това, което ни кара да търпим лоши ситуации по-дълго от необходимото.

5. Стресирани сте.

Стресът е вероятно един от най-честите признаци на нуждата от промяна, но той създава и един парадокс – когато сме стресирани, промяната ни плаши повече. На първо място трябва да идентифицирате кои фактори ви напрягат и дали са временни или постоянни. При втория вариант трябва да се замислите за ново начинание.

6. Оставили сте се на страховете си.

Всеки има своите тревоги – да не изгуби любим човек, да не го уволнят, да не направи погрешно решение. Някои хора обаче използват страха си за мотивация, а други му позволяват да ги сломи. Не може да се живее в постоянно притеснение. По-добре вземете тежко решение сега, за да живеете спокойно в бъдеще.

7. В живота ви липсва стимул.

Дори когато се чувствате стресирани и тревожни, ако имате достатъчно добър стимул, ще се преборите с тези усещания и ще се издигнете над тях. Но ако такъв ви липсва, значи е време да го потърсите. На друго място, с други хора.

Още статии в тази категория
Коментирайте