Как да гледаме мини прасенце у дома

Като бебета, мини прасенцата (наричани още домашни прасенца) са големи колкото чаша за чай и тежат около 250 грама, а след като порастнат достигат от 35 до 40 см и тежат около 18 кг. Едно мини прасенце се продава на цена от 700 паунда.

„Микро прасетата станаха неочакван хит, защото са много сладки домашни любимци и не изискват специални грижи. Интересното е, че са изненадващо чисти“, казва собственичката на магазин за домашни любимци – 42-годишната Джейн Крофт.

„Не трябва да ги водите на дълги разходки, много рядко имат здравословни проблеми. Живеят около 18 години“, уточнява още тя. Според множество изследвания прасетата са на четвърто място по интелигентност след човека, маймуната и делфина.

Прасенцата-джуджета са новите питомци на съвременните любители на домашни животни.

Трябва да отбележим, че не става дума за розова свиня (наринча още домашната свиня), която с времето ще стане 200 килограма. Има микро прасенца, които са черно-бели и тежат не повече от 5 кг .

Отглеждането на прасенце внася екзотика в дома, а също така си има и предимства. Прасчо е много любвеобвилен, обича да бъде държан на ръце и гален. Обича разходките и разбира се, да похапва, както традиционните грухчовци.

Мини прасенцата се обучават лесно. Могат да бъдат научени да изпълняват командите „седни“, „легни“ и дори „дай копитце“. Най-чувствителна е зурличката им, затова с обида приемат, ако някой ги перне по слабото място за наказание.

 

Следвайте ни в социалните медии