Грешки в избора и носенето на бельо, които крият риск за интимното здраве

Всеки ден мислите какво да облечете. Подбирате внимателно цветовете и материите на дрехите си, за да изглеждате перфектно във всяка ситуация през напрегнатия ден. А отнасяте ли се със същата стриктност и към избора на бельо?

Бельото може да запази здравето в интимната ви област, но също така може и да го влоши. Затова е важен изборът, който правите.

Кои са грешките, които много жени допускат в избора и носенето на бельо, които крият риск за интимното здраве?

1. Не носите памук

Естествените материи са най-подходящи в избора на бельо, тъй като дават възможност на кожата да диша, да се проветрява и не задържат влага. Носенето на бельо от изкуствени материи увеличава риска от бактериални и гъбични инфекции.

2. Носите прашки

Прашките са вид бельо, който никой гинеколог няма да ви препоръча. Вероятността да пренесат бактерии от ануса към вагината е голяма.

3. Не носите бельо през деня

Струва ви се секси, но не е здравословно. Бельото има важна предпазна функция. Ако не носите бельо под панталоните или полата си, навлизането на болестотворни микроорганизми е много вероятно и значително по-лесно.

4. Носите грешния размер

Ако сте избрали твърде тясно бельо, това е грешка, защото триенето, което то причинява може да предизвика инфекция или кожни раздразнения. Прекалено широкото бельо пък допуска свободното навлизане на бактерии.

5. Носите бельо, което е твърде тънко

Материята има голямо значение не само от гледна точка на цвят и вид, но и дебелина. Прекалено тънките видове бельо не оказват никаква предпазна защита и могат да са причина за поява на различни проблеми.

6. Носите цветно бельо

Кой в днешно време носи бели гащи?! Това бихте си помислили. Колкото и странно да звучи, бялото бельо е най-добрият избор, защото оцветителите и боите не са добър избор за вашата вагина, още повече за жени с чувствителна кожа, споделя доктор Оуен Монтгомъри пред Cosmopolitan.

Фабричните бои са дразнещ фактор за нежната кожа около вагината, смята той, и са твърдо непрепоръчителни за жени с доказано чувствителна кожа, склонни към инфекции.

7. Носите грешното бельо по време на тренировка

Когато тренирате се потите обилно. Това създава условия за поява на инфекция, ако бельото е прекалено стегнато или ако е направено от недишаща материя.

Ако не сменяте бельото веднага след тренировка, това също е грешка, която може да ви коства здравословни проблеми.

8. Перете ги с грешния препарат

Тъй като интимната зона е изключително деликатна, тя се нуждае от специално внимание. Когато перете бельото си, гледайте да го правите с възможно най-хипоалергенния препарат, за да намалите риска от раздразнения, алергични реакции, кожни проблеми или вагинални инфекции.

9. Носите бяло бельо под бели дрехи

Ако мислите, че така ще го прикриете, грешите. Оказва се, че носенето на бельо с цвят по-скоро близък до телесния го прави много по-невидимо, отколкото ако е бяло.

10. Носите оформящо и стягащо бельо твърде често

Вече споменахме за вредите от твърде тясното бельо. Ако то е от изкуствена материя, още по-зле. Точно такива са оформящите типове бельо – ластични, тоест от изкуствен плат, и притискащи. Носете ги само в случаите, в които се налага, но не всеки ден.

Вашият коментар