ЕК публикува списък на държави, които могат да служат като перачници за финансиране на терористи

Европейската комисия публикува списък на 23 държави, които могат да служат като евентуални перачници на пари и източник на финансиране на терористи.

Той разширява вече известната листа от 2015 г., в която са посочени 16 рискови държави. В новия списък са добавени Панама и Саудитска Арабия, Ирак, Либия, Нигерия и Афганистан, които досега не бяха под допълнително наблюдение.

Причината и те да бъдат включени е влизането в сила на последната версия на европейското законодателство срещу мръсните пари, което разширява критериите за риск и добавя условия за разкриване на информация за получателите на пари от подозрителни държави и условията за ползването им.

23-те от черния списък са: Афганистан, Американска Самоа, Бахамите, Ботсвана, Северна Корея, Етиопия, Гана, Гуам, Иран, Ирак, Либия, Нигерия, Пакистан, Шри Ланка, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис, Американските Вирджински острови и Йемен.

Заподозрените перачници са излъчени от 54 държави, анализирани от Еврокомисията, като за тях се смята, че “имат стратегически липси в режимите им за борба с прането на пари и борба с тероризма”. Еврокомисията ги е сортирала по три критерия: системни опити за промъкване на мръсни пари през европейската банкова система, силни икономически връзки с ЕС и влезли в полезрението на подозрителни офшорки на МВФ.

Банките, финансовите къщи и други финансови организации ще трябва да правят задълбочени проверки на всяка финансова операция, която включва клиенти или финансови институции от тези високо рискови организации. Целта им ще бъде да могат по-добре да се идентифицират подозрителни парични потоци.

“Трябва да сме сигурни, че мръсните пари от други държави не намират пролука през нашата финансова система. Мръсните пари са източникът на сила на престъпността и тероризма”, коментира еврокомисарят Вера Йоурова при представянето на черния списък.

Проверките ще станат задължителни в края на април или май, тъй като Европейският парламент и страните членки ще имат до 2 месеца да се произнесат по съдържанието на списъка.

Евросъюзът има черна листа и на държавите, чийто данъчни режими предполагат към укриване на данъци. В него обаче останаха само 6 държави, класифицирани като данъчни убежища: Американска Самоа, Гуам, Намибия, Самоа, Тринидад и Тобаго и Американските Вирджински острови.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via