Училище нае ветерани от войната да пазят учениците

След всяка стрелба в училище в САЩ винаги възниква един и същи въпрос – кога ще бъде сложен краят на свободната продажба на оръжия в страната. И въпреки че дебатите са много, изглежда никой не си взима поука или пък мисли трезво.

Едно от училищата във Флорида, приемайки влязлото в сила позволение от миналата година, че всяко учебно заведение може да има поне един охранител, който да се грижи за сигурността на децата, наема не просто полицаи.

Всеки ден 2100 възпитаници на Manatee School for the Arts ще бъдат посрещани от двама бойни ветерани, които ще са въоръжени с 9 милиметров “Глог“ и полуавтоматична пушка с 17-инчова цев.

“Не търсим честна битка, а превъзходство“, казва пред в. “Ню Йорк Таймс“ директорът на училището Бил Джоунс. По думите му, пушките са по-ефективни оръжия от обикновените пистолети.

“Нападателят най-вероятно също ще дойде въоръжен с пушка. И въпреки че полицията веднага ще откликне на повикването ни, ни трябва човек, който да се справи със ситуацията веднага. А ако същия този нападател е съвсем близо до охраната, едва ли тя ще се справи с него с пистолет. Куршумите в нашите пушки ще се пръснат веднага, щом поразят целта си и по този начин избягваме възможността да бъде ранен някой случаен ученик“, обяснява Джоунс.

Дори и в пределите на Америка, където да носиш оръжие не е изненадващо, наемането на охрана с подобно въоръжение за училище е нещо крайно необичайно. Дори собствениците на охранителни фирми не препоръчват този метод, защото нападателят може да нокаутира пазача и да отнеме пушката му, нанасяйки повече щети.

Единият от охранителите на училището във Флорида е бил пехотинец. Заедно с неговия колега са преминали специално обучение от 132 часа. Те ще получават близо 50 хил. долара на година, а общо всички разходи по охраната на Manatee School for the Arts е около 200 хил. долара.

Директорът твърди, че е наел мъжете, защото искал учебното заведение да се охранява от хора, които нямало да се страхуват да тръгнат след евентуален въоръжен нападател.

“Не искам ако това да се случи, да е първият път, в който някой стреля по тях, а да са свикнали с това“, коментира Джоунс необичайното си решение.

“Всичките ни усилия са насочени да предотвратим редките, но ужасяващи нападения с огнестрелни оръжия“, добавя още директорът. Той е категоричен, че има по-голяма вероятност учениците му да умрат от самоубийство, отколкото от куршум в тялото.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via