fbpx

Два избити зъба по време на разходка в центъра на София

25

Една неделна разходка в центъра на София се превръща в кошмар за Галя Петкова, а кошмарът завършва в полицията. С оплакване от побой срещу неизвестен извършител. Така изглежда чисто статистически поредното престъпление от омраза. Всъщност статистика за престъпления, породени от хомофобия няма, защото в Наказателния кодекс такива не съществуват.

Жената гей е ударена от непознат мъж, с когото се разминала – безмълвно от нейна страна, с подмятане – от негова. Обижда я, тя го подминава, но той я настига, за да “раздаде правосъдие”. Напада я и избива два зъба.

“Вървях си по тротоара, чух стъпки зад гърба си, и в момента, в който се обърнах, усетих удар в устата. Каза ми: “Да не съм те видял повече в района”, обърна се и избяга. Всичко стана толкова бързо, че дори не извиках, изплюх си зъбите”, разказва Галя пред Нова тв.

Нападателят изглеждал нормално, около 40-годишен. Тя се надява камерите наоколо да са го уловили, защото бил об;ечен с яркочервена блуза. Не приличал нито на скинар, нито на футболен фен. Две групи, които най-често са замесени в подобни случаи. Или поне са сочени с пръст.

Галя е подала жалба в полицията за нападението. Тъй като в Наказателния кодекс няма текст за нападение по хомофобски подбуди, случаят може да бъде квалифициран като телесна повреда. И въпреки че щетата е трайна и тежка, формално може да не се окаже така.

“От “Съдебна медицина” ми казаха, че това се води лека телесна повреда, защото, за да е средна, трябва да са напълно здрави зъби, без кариеси. Пълен абсурд, как ще разберат дали зъбите на тротоара са били здрави?”, обяснява Петкова. А експертизите здрави ли са били избитите зъби още не са готови. Нападателят не е открит.

“Винаги съм вярвала, че българите не са хомофоби. Явно съм била наивна и романтична”, споделя разочарованието си Галя.

Организациите, които защитават правата на хората с различна сексуална ориентация, правят свои анонимни допитвания, от които излиза, че 20% от споделилите опита си са били жертва на физическо насилие. Нападенията са извършени предимно на обществени места.

Драстично по-висок е делът на хомосексуалните, които са били обект на заплахи онлайн или на обществени места – 70%. Много висок остава и процентът на хомофобските заплахи и тормоз в училище.

98% от пострадалите не се оплакват в полицията, дори и ако са пострадали от побой.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...