Две години и половина след бруталния разстрел на семейство Дамянови

Поръчков килър от албански произход е физическият убиец на строителните предприемачи Митко Дамянов и съпругата Наталия Генадиева-Дамянова. Чужденецът е бил установен, знаело се името и предстои да бъде обявен за издирване от Интерпол, разкриват източници от ГДБОП, цитирани от “Уикенд”.

Това е най-сериозният досега напредък по разкриване на убийството. Почти е била установена и причината за бруталния разстрел. Службите имали много сериозни косвени улики кой може да е поръчителят. Става дума за лице, което дължало около 30 бона на Митко Дамянов. Две седмици преди убийството бизнесменът го заплашил, че ще му запорира всички сметки, ако не му се издължи.

Екзекуцията над семейството стана на 8 януари 2015 г. вечерта малко преди 20,30 ч. между блоковете 11 и 13 на ул.”Йордан Стубел” в столичния кв.”Витоша”. Убиецът бе издебнал семейството пред блока, в който живеят, изчакал ги да слязат от джипа си “Гранд Чероки” и открил огън. Митко бил убит с 3 куршума в главата. Жена му е ликвидирана с толкова количество олово. Куршумите били изстреляни в гръб, става ясно от експертизата.

Дамянов видял килъра и опитал да избяга. Наталия също пробвала неуспешно да се скрие зад съседен блок. Предположенията на криминалистите са, че наемникът не е имал намерение да убие и съпругата на бизнесмена, но била ликвидирана, понеже станала свидетел. Според криминалистите убиецът е професионалист. Използвал е пистолет, тип дамски, който се ползва при спортна стрелба. Калибърът е 22 или т.нар. флоберов патрон.

Още на другия ден МВР имаше заподозрян. Той бе подложен на детектор на лъжата, но го издържа. Мъжът бил познат на Дамянови и преди време им се заканвал. Психологичният му профил обаче не отговарял на профила на стрелеца. Външният му вид не съответствал и на вида на убиеца.

Бяха разпитани и бизнесмените Божидар Ангелов и Стойчо Цочев, с когото Дамянови работили до 2011 г. Тогава гръмна скандал, след като се оказа, че Митко Дамянов и съдружниците му са ужилили над 60 души.

Потърпевшите поискаха разследване срещу тях с жалба до гл.прокурор Борис Велчев. Хората твърдяха, че са попаднали в пирамида, присвоила над 50 млн. лева от купувачи на жилища на зелено и кредити от банки.

Те обвиняваха управителите на свързаните фирми “Ю Ем Би Груп” АД и “Крами-КМ” ООД Божидар Ангелов, Стойко Цочев, Митко Дамянов и Юлиян Тачев, че изоставили недовършени три кооперации в София, след като събрали от 50 до 100% от дължимите суми за жилищата и ипотекирали имотите.

Част от хората, които са платили между 450 и 600 евро на кв.м., за да платят за довършването на един от строежите и да върнат банковия кредит, усвоен от фирмите. Жилищните кооперации са в столичните квартали “Павлово” и “Овча Купел”.

Може да харесате и