500-те най-богати хора в света вчера изгубиха 35 млрд. долара

Петстотинте най-богати хора в света са изгубили общо 35 млрд. долара вчера, когато световните пазари бяха разтърсени от политическите скандали в САЩ, според данни на индекса на милиардерите на Bloomberg.

Най-богатият човек в света Бил Гейтс, с лично състояние в размер на 86.8млрд. долара, е изгубил 1 млд. долара, след като книжата на Microsoft Corp. се обезцениха с 2.8%, записвайки най-голямото си еднодневно понижение от близо година.

Съоснователят на Amazon.com Inc. Джеф Безос, който по-рано през седмицата се доближи на 4 млрд. долара от Гейтс, падна до третото място в класацията, след като изгуби 1.7 млрд. долара вследствие на обезценяването на книжата на неговата компания с 2.2%.

Състоянието на испанския магнат в областта на търговията на дребно Амансио Ортега е намаляло с 355 млн. долара, като той приключи деня на второ място в класацията с богатство, възлизащо на 83.2 млрд. долара.

Борсовите индекси по света вчера записаха сериозни понижения след появилата се информация, че Доналд Тръмп вероятно се е опитал да влияе на федерално разследване. Щатските индекси записаха най-големите си спадове от септември насам, водени от 2.6-процентното понижение на технологичния Nasdaq Composite.

Светояният индекс на MSCI падна с 1.2%, а акциите на банките записаха най-слабо представяне в него.
Основателят на Facebook Inc. бе най-сериозно засегнат вчера, като неговото състояние намаля с 2 млрд. долара вследствие на понижението в цената на акциите на социалната мрежа с 3.3%.

Закърбърг е петият най-богат човек в света с богатство, оценявано на 62.3 млрд. долара, според индекса.

Доналд Тръмп, който е първият милиардер президент на САЩ, има лично състояние в размер на 3 млрд. долара и не е включен в индекса на Bloomberg. Общото състояние на 500-те души в индекса възлиза на 4.9 трлн. долара и нараства с 455 млрд. долара от началото на годината.

Източник: Profit.bg

 

Може да харесате и