9 навика, вредящи на имунната система

Самотата и стресът й вредят много

Имунната система е сложен механизъм, чиято функционалност може да бъде нарушена с лоши навици, които повечето от нас имат. Вижте кои са основните навици, чрез които й вредите най-много.

Липса на сън

Докато спим, тялото ни стимулира имунната система да се бори с бактериите и вирусите, атакуващи организма през целия ден. Ако не си набавяме достатъчно сън, имунните защити падат значително, защото тялото не е отпочинало достатъчно, за да събере сили за нови битки с патогените.

Продължително седене

Седенето през по-голямата част от деня е пагубно за имунната система. Тя има нужда от добро кръвообращение, за да си набавя нужните хранителни вещества. Инфекциите на горните дихателни пътища при продължително седящите хора са с до 42% по-продължителни в сравнение с по-активните хора, пише rd.com.

Самота

Може да звучи невероятно, но самотата може да повлияе значително на имунната система. Самотата причинява тъга, а тъгата провокира прекомерна секреция на хормона норепинефрин – стероиден хормон на надбъбречната жлеза. Натрупването му в тялото пречи на синтеза на бели кръвни клетки, отговорни за имунната защита.

Хроничен стрес

Стресът също предполага натрупване на стресови хормони в тялото, възпрепятстващи функциите и работата на имунната система. Постепенно на организма му става все по-трудно да се бори с външните влияния.

Лоши мазнини

Наситените мазнини пречат на имунната система да реагира с необходимата скорост, с която иначе би реагирала срещу бактерии и вируси. Така възникват възпаленията в тялото. Омега-3 мастните киселини от друга страна, считани за едни от най-полезните мазнини, имат противовъзпалителни свойства, които помагат на имунната система да разпознае навреме патогените и да ги атакува.

Прием на антибиотици при първите симптоми на вирус или грип

Най-голямата грешка при употреба на антибиотици е ненужното им приемане. Хората, които пият антибиотици без да са им предписани или ако са предписани – спират приема по-рано от предписаното, обвиняват лекарството за неуспеха на лечението. Виновни обаче сме самите ние. Неправилното вземане на антибиотик прави не само организма резистентен към активното вещество, но и самите бактерии.

Имунната система на партньора ви е слаба

Звучи странно, но проучване, публикувано в Nature Immunology констатира този факт. 50% от изследваните хора с понижен имунитет са имали интимен партньор или съпруг/а със слаба имунна система. Авторите на изследването смятат, че хората, които живеят заедно и имат сходни навици и разбирания, споделят и близки нива на имунитет.

Злоупотреба с алкохол

Алкохолът потиска имунната система. Честото пиене на спиртни напитки намалява броя на белите кръвни телца като прави съществуващите такива неспособни да регистрират патогени и да се борят с тях.

Имате наднормено тегло

Излишъкът от мастна тъкан също пречи на синтеза на бели кръвни клетки. Мастната тъкан опасва вътрешните органи и възпрепятства имунната система в работата ѝ да ги защитава и подкрепя.

Може да харесате и