7 здравословни причини да пиете кафе

Бетовен броял прилежно 60-те кафени зърна в купата си, а Волтер пиел 50 чаши на ден и доживял до 83 години. Може би пристрастеността към кафето не е толкова лоша, колкото си мислите?

Френският сайт Sympa-Sympa.com публикува седем здравословни причини да си приготвите кафе на момента, а накрая дава и рецепта за коктейл с кафе.

1.Подобрява мозъчната дейност

Не е тайна, че кафето повишава вниманието, подобрява концентрацията, ускорява реакциите. Но само кафето със захар ще ви превърне в малък гений за известно време. Именно комбинацията между кофеин и глюкоза активира желаните зони в мозъка. Но никога не пийте кафе на гладен стомах, защото в този случай напитката ще има вреден ефект.

2. Повишава кръвното налягане

Чаша кафе помага в борбата с ниското кръвно налягане. Но напитката не е препоръчителна за хора, които получават сърцебиене, след като са изпили само една чаша. За хипертониците навикът да пият кафе не е вреден, защото организмът се приспособява с времето към напитката и престава да реагира, като повишава артериалното налягане.

3. Засилва имунната система

Учени от различни страни установиха, че консумацията на кафе намалява риска от преждевременна смърт. Колкото повече чаши пиете на ден, толкова по-малък е рискът. Оптималният брой чаши е три.Причината е, че кафенто променя функционирането на имунната система, като я прави по-активна и по-здрава. То подобрява състоянието на черния дроб, на сърцето и гастроинтестиналния транзит.Но уверете се, че пиете наскоро смляно кафе. Разтворимото кафе притежава по-малко полезни съставки и химическите добавки се отразяват неблагоприятно на стомашния тракт.

4. Успокоява главоболието

Кофеинът в натуралното кафе може да се пребори с главоболието и мигрената. Но той не замества аналгетиците. Специалните лекарства са по-ефективни, защото съдържат кофеин, а това повишава с 40% ефекта от активните субстанции.

5. Средство против стреса и депресията

Можете да се отървете от стреса благодарение на производството на допамин и серотонин, хормоните, които ни връщат доброто настроение. Една чаша кафе е достатъчна да ви помогне в стресова ситуация. Достатъчен е само ароматът му. Точно това ни предпазва от изпадане в депресия.
Но този ефект на кофеина функционира само с кафето. Кофеинът в чая, газираните напитки или шоколада не може да стимулира нервната система по същия начин.

6. Подобрява паметта

Същите стимулатори и невротрансмитери, които повдигат духа ни и ни правят по-ефективни, помагат и за подобряването на паметта ни. Това, разбира се, не се отнася за дългосрочната памет. Но все пак е добра новина.Първоначално цялата информация е складирана в краткосрочната памет и след един час при идеални условия познанията ни са „запечатани“ в дългосрочната ни памет.

7. Топи килограми

Мечтите ви могат да се превърнат в реалност. Кафето наистина може да помогне да поддържате талията си или да свалите килограми. Ниското ниво на хормона лептин в организма го карат да се запасява с мазнини, докато кофеинът увеличава количеството лептин в организма.Така привържениците на кафето не качват килограми прекалено бързо и физическата активност е по-ефективна при тях.

Бонус

Има много рецепти за студени напитки с кафе. Някои от тях, като тази например, са много прости:

  • Пригответе любимото си кафе
  • Оставете го да изстине, след това го изсипете във форми за сладолед и го замразете
  • В горещо време сложете няколко кубчета кафе в чаша с мляко
  • Коктейлът ви с кафе е готов

Източник: profit.bg

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via