Обърни се наляво и попитай смъртта си

Отначало виждах у дон Хуан просто един чудак, който знае много за пейота и говори испански забележително добре.

Хората обаче, с които живееше, вярваха, че той притежава някакво „тайно знание” и че е „брухо”. Испанската дума брухо означава церител, лечител, знахар, магьосник. По начало тя се използва за лице, което обладава изключителни, най-често зли сили.

Познавах дон Хуан вече от година, когато той ми се довери. Един ден ми обясни, че притежава известно знание, което е придобил от учител, или, както той го нарече, „благодетел”, който го е ръководил в нещо като чиракуване.

На свой ред дон Хуан беше избрал мен за чирак, но ме предупреди, че поемам едно много сериозно задължение и че обучението е дълго и трудно.

Карлос Кастанеда, из “Учението на дон Хуан”

1. Постъпвай така, като че ли това, което се случва, е сън. Действай смело и не търси оправдания.

2. Не обяснявай твърде много. Когато ти обясняваш защо не можеш да направиш това или онова, всъщност ти се извиняваш за недостатъците си, надявайки се че тези, които те слушат ще са добри и ще ти простят.

3. За да извлече от живота максималното, човек трябва да умее да се променя. Най-трудно е да вземеш решение да се промениш.

4. Аз никога на никого не се сърдя. Нито един човек не може да направи нещо, което да заслужава моята реакция. Сърдиш се на хората, когато чувстваш че постъпките им са важни. Нищо подобно отдавна не чувствам.

5. Винаги трябва да помниш, че пътят е само път. Ако чувстваш, че не трябва да вървиш по него, напусни го.

6. Сега не можеш да ме разбереш заради навика си да мислиш тъй, както виждаш.

7. Ако не ти харесва това, което получаваш, промени това, което даваш.

8. Най-голямата трудност за повечето хора е вътрешният диалог. Когато човек се научи да го спира, всичко става възможно. Най-невероятните проекти стават изпълними.

9. Хората не си дават сметка, че могат във всеки един момент да изхвърлят от живота си нещо. Винаги. По всяко време. Мигновено.

10. Единственият наистина мъдър съветник, който имаме, е смъртта. Всеки път, когато чувстваш, че нещата тръгват на зле и ти си на крачка от пълния крах, обърни се наляво и попитай смъртта си така ли е наистина.

11. Всеки върви по своя си път. Ако вървиш с удоволствие, значи това е твоят път. Ако ти е зле — във всеки момент можеш да се махнеш от този път, колкото и далеч да си стигнал. И това ще е правилно.

12. Нужно ни е цялото наше време и цялата ни енергия, за да победим идиотизма в себе си.

13. Цялата магия е в това, върху какво да се концентрираш. Всеки от нас сам се прави или нещастен, или силен. Обемът работа и в първия, и във втория случай е един и същ.

14. За да станеш човек на знанието, трябва да си воин, а не хленчещо дете. Да се бориш, без да се предаваш, без да се оплакваш, без да отстъпваш, да се бориш, докато прогледнеш. И всичко това само за да разбереш, че в живота няма нищо, което би могло да има значение.

15. Това, което правиш в дадения момент, може да се окаже последното нещо, което правиш на земята. В света няма сила, която може да ти гарантира, че ще живееш дори още една минута.

 

Следвайте ни в социалните медии