5 Чести автоимунни заболявания, които засягат жените

Процентът на автоимунни заболявания непрекъснато се покачва през последните 30 години.

Прогнозите показват, че броят на засегнатите американци може да достигне 50 милиона, което е 20 процента от населението.

Знаете ли, че жените са много по-склонни да страдат от автоимунно заболяване, отколкото мъжете? Приблизително 80% от тези с автоимунни заболявания са жени. За съжаление, автоимунните заболявания са една от водещите причини за смъртта и увреждането при момичетата и жените на възраст над 65 години.

Известно е, че съществуват около 100 автоимунни заболявания, вариращи от леки до тежки и интермитентни до хронични. Те могат да бъдат инвалидизиращи или дори животозастрашаващи. Въпреки че причините не са ясно разбрани, известно е, че автоимунните заболявания се развиват, когато нашата имунна система, която е предназначена да се бори с чужди нашественици и да ни поддържа здрави, погрешно произвежда антитела, които атакуват собствените ни здрави органи, клетки и тъкани.

Автоимунните заболявания обикновено се развиват наследствено, но може да има и други виновници, казват учените, като диети, фактори на околната среда, вируси, бактерии и дори стрес.

Те имат и пристрастия към пола. Една от причините за по-високи нива на автоимунни заболявания при жените могат да бъдат по-високи колебания в хормоните на жените, особено около раждащите години – когато много жени са диагностицирани.

Други експерти предполагат, че това може да се дължи на сложността на имунната система на жените в сравнение с мъжката, или на техния (естествен) по-силен отговор на възпалението, което играе ключова роля в автоимунните заболявания. Други теоретизират, че феталните клетки, оставени от бременността, могат да бъдат виновникът за развитието или обострянето на някои автоимунни заболявания.

Тъй като няма нито един тест, който може да диагностицира автоимунно заболяване, за много хора е обичайно да изчакат четири или повече години и да посетят редица здравни специалисти и да получат множество диагнози, преди да получат окончателна диагноза.

Ето защо е толкова важно да държите под око симптомите си, включително кога и колко често се срещат и колко дълго те продължават. Също така е от решаващо значение да се потърси съвети от специалист, който може да лекува вашата основна грижа (например, ако имате проблеми с кожата, посетете дерматолог), и да потърсите повече от едно мнение, ако не получавате помощта, от която се нуждаете.

Ето пет от най-често срещаните автоимунни заболявания, които засягат жените. Всяка болест е уникална, но много от тях споделят общи симптоми на умора, замаяност и ниска температура:

Лупус

Девет от 10 души, страдащи от лупус, са жени, често на възраст между 15 и 44 години. Лупус атакува и уврежда всяка част от тялото, включително ставите, кожата и / или органите (мозък, бели дробове, бъбреци и кръвоносни съдове). Някои хора изпитват леки симптоми, докато други се сблъскват със сериозни рискове за здравето като бъбречни заболявания, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Експертите признават ролята на гените, но казват, че други възможни причини включват фактори на хормони като естроген, околната среда, някои лекарства и вируси. Някои чести симптоми включват червени обриви (най-често на лицето), слънчева чувствителност, болка в мускулите и ставите, висока температура и загуба на коса.

ЕТО КОИ СА И ОСТАНАЛИТЕ АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, КОИТО СЕ СРЕЩАТ ПО-ЧЕСТО ПРИ ЖЕНИТЕ!

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via