На кои плодове и зеленчуци да наблегнем през горещите дни

Лятото е идеалното време да промените диетата си и да преминете в режим “леки храни”. По-честите разходки и изпотяване увеличават риска от здравословни проблеми, като дехидратация, чувствителност на кожата и витаминни и минерални дефицити.

А най-простото и вкусно решение е да консумирате сезонни плодове и зеленчуци.

Техните хранителни вещества са на върховото си ниво през лятото и ще помогнат на тялото ви да изглежда и да се чувства добре през най-горещото време на годината. Ето и кои са те:

Домати

Освен че изобилстват от антиоксиданти и витамин С, доматите също така съдържат и полезни фитохимикали. Най-полезният сред тях е ликопенът – активен антиоксидант, който успешно се бори със свободните радикали и по този начин възпрепятства стареенето на клетките.

Диня

Когато лятото настъпи, организмът се нуждае най-много от повече течности. А динята осигурява точно това – водното ѝ съдържание охлажда и хидратира, като в същото време ви кара да се чувствате по-сити. Освен това плодът съдържа вече споменатия ликопен, който предпазва клетките от увреждане.

Пъпеш

По-малкият брат на динята също притежава завидни хидратиращи свойства, като в същото време има и изявен диуретичен ефект. А това е от особено значение за всички, които страдат от задържане на течности през летния сезон.

Тиквички

Един от несъмнено любимите зеленчуци на лятото също така може да бъде и много полезен за здравето. Тиквичките съдържат полезни фибри, сред които се откроява пектинът. Той от своя страна допринася за добро стомашно здраве и се препоръчва за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

Горски плодове

Малките червени и лилави плодчета изобилстват от фибри – в една чаша малини например се съдържат цели 8 грама. Горските плодове също така са чудесен източник на флавоноиди – мощни антиоксиданти с изразено подмладяващо действие.

А ако по някаква причина не успявате да си набавяте тези вкусни сезонни изкушения на дневна база, не се отчайвайте, защото не сте сами – 90% от населението не консумира препоръчителното количество плодове и зеленчуци.

Следвайте ни в социалните медии