Ето това е най-вредният козметичен продукт!

Арсен в очна линия, кадмий в спиралата и олово в червилото. Американската агенция по храните и лекарствата предупреждава за вредните съставки в червилата повече от двадесет години.

Производителите непрекъснато изтъкват, че се опитват да намалят дела на металите в тези продукти, а експертите заявяват, че въпреки усилията червилото остава най-вредният козметичен продукт.

А жените изразходват между 4 и 6 килограма червило през целия си живот.

“Проблемът с тежките метали е, че те се натрупват в тялото и в дългосрочен план може да окажат негативни ефекти върху здравето ни. Определено трябва да помислим какви червила използваме”, каза Драгана Кларич , експерт по естествена козметика.

Първите симптоми на отравяне с олово са гадене и загуба на апетит. А в зависимост от състава на червилото, повечето жени ежедневно приемат около 15 микрограма олово.

Качеството обаче не е свързано с цената. Проучванията показват, че евтините червила не винаги имат по-висока концентрация на олово или други вредни съставки.

Срокът на годност също е важен, а едно червило е годно за употреба около 24 месеца след отварянето.

“Има козметични калкулатори, които могат да се изтеглят на телефона. Просто ви е нужен номерът на партидата и марката на червилото, и ще получите информация кога е произведено и какъв е срокът му на годност”, каза Ясна Босникот от института по обществено здраве в Хърватия.

Има и червила без олово, но жените, често водени от маркетинговите кампании, избират марка, която се рекламира на пазара, без да погледнат колко вреди може да им нанесе.

Следвайте ни в социалните медии