Здравното министерство разкрива застрашена ли е България от коронавирус

От Министерството на здравеопазването дадоха пресконференция, в която засегнаха темата за коронавируса и доколко той би могъл да застраши нашата страна.

,,По темата с коронавируса не ми харесва това, че някак си започнахме да броим починалите, което обаче не ни дава кой знае каква информация. Всеки говори, че загиналите са над 80 души, но никой не споменава, че има и 50 напълно излекувани и изписани, така че смъртността от този вирус към момента е около 10 процента”, заяви пред журналистите главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

,,Много е вероятно вирусът сам да се самоизолира, но няма гаранция за това. За момента се знае, че се предава от човек на човек, но не е ясно по какъв начин става самото предаване. На първо място е много важно да се спазват хигиенните мерки в лечебните заведения”, допълни той.

По отношение на мерките, които са предприети, доц. Ангел Кунчев посочи, че вече е създадена оперативна работна група, която ще се занимава по всички въпроси, касаещи коронавируса.

,,Трябва да се има предвид, че износът на вируса е силно намален заради предприетите мерки от китайските власти. Не само Ухан, но и няколко други града са блокирани, т.е. около 46 млн. души са блокирани. Положителното е, че това е третият коронавирус, тъй като коронавирусите идват на всеки десет години. Те тръгват от Азия, защото условията там са идеални – има огромна концентрация на хора, животни, пазари, високи температури… идеална възможност за създаване на нови щамове”, коментира още Кунчев и добави, че заплахата за коронавирус на територията на Европа е на средно ниво.

,,Едва ли трябва да стигаме дотам, че да говорим за биологична война. Много са неизвестните, но на този етап заплахата за Европа е на средно ниво и необходимите мерки са предприети. Скринингът с измерването на температурата е такава възможно осъществима мярка, която няма да спре вируса, но ще намали риска и ние ще го направим, особено на Летище София. Ако бъде засечено заразено лице, то ще бъде отведено в медицинския пункт, където ще му бъдат направени изследвания”, каза той.

,,За сегашния коронавирус още нямаме изработени проби, но това ще стане до 3-4 седмици”, увери доц. Кунчев.

Следвайте ни в социалните медии