Дрехи от ето тези пет материи са вредни за здравето Ви

Топли пуловери или леки рокли, любимите ни спортни дрехи или оформящо бельо – толкова много неща около нас са направени от синтетични материали. Въпреки че изглеждат добре и са удобни, те могат да бъдат опасни за общото ни здраве. От лоша миризма до обриви, гадене и дори по-сериозни състояния, химикалите в синтетичните тъкани не са най-добрият спътник на нашата кожа. Bright Side изброява 5 токсични материи, които могат да бъдат вредни:

1. Полиестер

Полиестерът е една от най-популярните и най-използвани синтетични тъкани. Въпреки че в някои случаи се прави от смес от естествени компоненти, като например памук, може да има вреден ефект върху човешкото здраве. Облечена в полиестер, на кожата ви й е трудно да диша. Освен това при повишаването на телесната температура се отделят химикали от тази тъкан, които се абсорбират от тялото. Това може да доведе до различни проблеми и дразнения, като обриви, сърбеж, зачервяване, екзема и дерматит. Така че е по-добре да избягвате полиестер в дрехите, а също и в спалното си бельо.

2. Вискоза

Това е влакно, което се произвежда от целулоза, химически преобразувана от дървесна маса. Производството на този материал не само е опасно, но и носенето му от човека може да бъде нездравословно. Вискозата е възможно да отделя токсични вещества, които да причинят гадене, главоболие, повръщане, болки в гърдите и мускулите, както и безсъние. В допълнение към всичко това, производството й силно замърсява околната среда.

3. Найлон

Чорапи, бельо, чорапогащници и толкова много различни ежедневни дрехи са направени от найлон. Той е издръжлив и не е много скъп за производство, поради което е толкова популярен. В същото време обаче не е най-добрият избор за носене върху голата ви кожа. Дрехите, изработени от найлон, не абсорбират потта, което може да доведе до лоша миризма и кожни инфекции. Тази тъкан се избелва или боядисва с различни химикали, заради което носенето й може да причини различни раздразнения.

4. Акрил

Акрилните тъкани са изработени от акрилонитрил, който е канцероген и мутаген. Излагането на това вещество може да доведе до различни проблеми със здравето. Сред тях са главоболие, гадене, виене на свят, затруднено дишане, слабост в крайниците и много други. Носейки акрилни тъкани, рискувате да абсорбирате част от акрилонитрила чрез кожата си. Производството на акрил, също така, е огромна причина за замърсяване на околната среда.

5. Спандекс/Ликра/Еластан

Тези видове тъкани са изключително еластични и с тях се правят много тесни дрехи, като спортни сутиени, тениски, оформящо бельо, чорапогащи, бикини и др. Подобно на други синтетични тъкани, те са направени от вредни химически вещества, като полиуретан, който също се счита за канцероген. Продължителният контакт с тези тъкани може да причини кожни раздразнения, като дерматит.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via