Вижте кои билки могат да подобрят имунитета

Грижата за здравето е най-доброто лекарство, гласи японска поговорка. Днес тези думи са особено актуални, а в борбата за по-висок имунитет и запазване на здравето може да помогнат и билките, убедена е Катя Иванова, фармацевт от Горна Оряховица. От три десетилетия тя се занимава с билкарство, има над 130 разработени и публикувани рецепти в 8 книги, посветени набилкарството. Носител е на много награди за работата си, а от 2018 година е почетен председател на бакалавър-фармацевтите в България.

72-годишната Катя Иванова от Горна Оряховица е правнучка на известния билколечител и знахар Начо Начев. От 52 години е фармацевт, а от три десетилетия работи в областта на билколечението. Това е строга наука и са верни думите, че за всяка болка има билка, казва фитотерапевтът.

„Мъча се да намеря билката, която е против злобата и завистта, това което най-много ни мъчи. Иначе всичко друго вече съм го установила, че е вярно и че наистина за всяка болка има билка, но е много важно кой предписва за тази болка билката. Казват, че Господ с едната ръка показвал болестта, а с другата показвал билката, която е за лечение, но сега вече билколечението е в ръцете на фармацевтите“, каза пред БНР Катя Иванова.

Билките могат да бъдат опасни, ако не се предлагат от специалист. Употребата им без контрол може да доведе до беди за здравето, категорична е Катя Иванова, която смята, че в днешните условия при широкото разпространение на заболяването Covid-19 билките могат да дойдат на помощ.

„Това е т.нар. котешки нокът, перуанска билка – най-силната противовирусна билка. Ние я получаваме под различни форми. Първо като билка, от която се прави чай. Този чай могат да пият и деца. Второто е под форма на тинктура, на капсули, на таблетки”, обясни тя пред БНР.

Другата билка, която е много важна за този период, е златният корен.

“Това е билка, която е внос за България. Макар че навремето, при по-старите българи е съществувала и е изкоренена, сега отново има насаждения в България. Това е най-важната адаптогенна билка, т.е. тя адаптира организма към дадена ситуация. Тази билка може да се използва и за деца и тя е включена в серията „Царски билки“, заяви Иванова.

“Царските билки” неутрализират и вредата от употребата на синтетични лекарства, доставят природен витамин С в биологично активната му форма и гарантират цялостна подкрепа на организма. Дозата е различна и зависи от възрастта, уточнява специалистът.

„Шипката е много важна, тя е с високо съдържание на витамин С. Мащерката е за тази цел. Тъй като този грипен период протича повече с кашлица и бронхитни форми, аз предлагам и още една комбинация да се направи по старинна рецепта. Намерих – комбинация от копър, който не дава възможност да се задържат течности в белия дроб, втората билка е живовляк. Това е една от най-хубавите противокашлични билки, против образуването на секрети. Третата билка е маточината. Тя, освен че има противовъзпалително действие, подпомага действието на живовляка”, каза още Катя Иванова пред БНР.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via