fbpx

Знаете ли, кой е Виден Табаков?

713

Българинът проф. Виден Табаков е бил в екипа, изпратил първия човек на Луната.

Виден Илиев Табаков е български и американски авиоинженер, учен и специалист по космическа техника и ракетни двигатели, асистент на Вернер фон Браун и участник в екипите, осигуряващи безопасността на полетите на ракетите „Сатурн“ и космическите кораби „Аполо“.

Той е изобретил сплав, която издържа на високи температури и предпазва ракетния двигател. Това заяви бившият пилот на изтребители във ВВС на САЩ Георги Дренски при откриването на документалната изложба „Безпределният космос на човешкия ум“ за живота и делото на прочутия наш учен.

Експозицията е подредена в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив, където ще остане две седмици, пише „24 часа“.

„Проф. Табаков е световно име в космическите изследвания, за когото у нас се знае малко. През 2014-а, година преди да почине, е обявен за почетен член на НАСА. В университета в Синсинати е подготвил над 300 специалисти по инженерна механика. Работил е по много секретни проекти“, посочи Румяна Атанасова, съорганизатор на експозицията заедно с Държавния архив. По думите ѝ Нийл Армстронг е бил близък приятел на българина.

„Проф. Табаков е пример как човек от малко село – Стакевци, Белоградчишко, може да стигне до висините на космонавтиката“, каза шефът на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев. Преди да полети към Луната, астронавтът е попитал българския учен дали ще се върне жив. Проф. Табаков е бил категоричен, че „Аполо“ ще изпълни успешно мисията“, разказа Георги

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори