Зловещата игра „Син кит”: Истина или борба за онлайн посещения?

Мистериозна и зловеща игра вся паника сред родителите на тийнейджъри у нас. Позната като „Син кит”, играта е тип „руска рулетка” – в продължение на 50 дни деца са принуждавани да изпълняват зловещи инструкции, като последната е самоубийство, съобщава bTV.

В редакцията на bTV са получили множество сигнали за въпросната нова игра. Има ли някаква истина в тази новина или това е просто борба за онлайн посещения?

Според информацията, която циркулира в социалните мрежи, „син кит” е довела до самоубийството на над сто деца в Русия. Подобни факти, обаче, не съществуват, установи проверка на bTV.

Въпреки липсата на факти, опасните предизвикателства доведоха до психоза българския родител. Поради тази причина експертите по безопасен интернет от дни следят и анализират виртуалните тревоги и виждат ясен търговски модел.

„Това е машина за печалба на база предизвикване на паника и страхове у хората”, смята Георги Апостолов от Националния център за безопасен интернет.

Играта се разпространява чрез стотици хаштагове, които се менят непрекъснато. Според интернет експерти именно това генерира още повече посещения на дадени уебсайтове.

В интернет се появи и клип, който има претенцията да бъде нещо като социална кампания срещу зловещата игра.

Според Александър Ненов, автор на книги за опасностите в интернет, властите трябва да са бдителни. „Когато става дума, че извънземните идват, това е забавно… но когато става дума за подобен тип действия, ние разпространяваме модел, който се използва за психологически тормоз и влияние над хора, като младите тийнейджъри”, смята той.

Допълнителни приходи при такъв тип панически маркетинг онлайн носят и компютърните вируси, които се разпространяват от непроверени сайтове.

Как да се предпазим от подобни фалшиви новини?

Обръщайте внимание на домейните. Странни адреси, които завършват например на com.co трябва да будят съмнение за истинността на информацията.

Търсете знаци за ниско качество – лош правопис, провокативни снимки и други.

Потърсете секцията „За нас”. Ако тя липсва – замислете се.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via