Затворник нападна надзиратели, убиха приятелката му

27-годишен радикализиран затворник рани тежко двама надзиратели с керамичен нож в затвора Алансон/Конде-сюр-Сарт в Нормандия. По време на свиждане с партньорката си той нанесъл удари с керамичен нож в лицето и корема на служителите, викайки “Аллах Акбар”.

Регионалните екипи за интервенция и RAID, елитните части на националната полиция, са пристигнали през деня в затвора, където нападателят Микаел Шиоло и приятелката му са се барикадирали в помещение за семейни свиждания. Двамата останали там в продължение на близо десет часа. Предполага се, че ножът, с който е извършено нападението срещу надзирателите, е внесен от бременната му жена, която не е била претърсена, а детекторите за метал не са го засекли.

Радикализираният затворник е задържан от силите на реда, съобщи в Туитър министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер. “Затворникът и жена му са задържани от полицаите от специалните части RAID, които поздравявам за тяхното мъжество, хладнокръвие и професионализъм”, написа той. По-късно приятелката на нападателя почина от раните, получени по време на акцията. Мъжът също е ранен, но леко.

По информация на френски медии спецоперацията е продължила повече от час, при което престъпникът и жената са получили огнестрелни рани, съобщи “Дарик”.

Нападателят излежавал 30-годишна присъда за отвличане и убийство и се радикализирал в затвора, но не бил преместен в блока за ислямисти. Министърката на правосъдието Никол Белубе определи нападението като терористичен акт.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via